Gabriela Firea și Mircea Geoană cer retragerea Odinului Steaua României pentru Kelemen Hunor

UDMR lasă baltă PSD-ul

Consiliul de onoare al Ordinului naţional Steaua României, din care face parte și primarul general Gabriela Firea, a decis să-i solicite preşedintelui Klaus Iohannis retragerea distincţiei „Steaua României” în grad de Comandor liderului UDMR, Kelemen Hunor, pe motiv că nu respectă Constituţia.

„S-a votat în această după-masă, la ora 18, să-i propunem preşedintelui României ridicarea decoraţiei domnului Kelemen Hunor. Am fost șase persoane din șapte, câte are Consiliul. N-a putut fi prezent domnul academician Ionel Haiduc de la Cluj, din motive medicale. Din cei şase membri, cinci au votat pentru – votul a fost secret -, iar o persoană s-a abţinut”, a declarat pentru Mediafax Costin Georgescu, membru în Consiliul de onoare, precizând că votul a fost secret.

Georgescu a precizat că unul dintre motivele care au stat la baza acestei decizii este că liderul UDMR nu respectă Constituţia României. „Principalul motiv este că, prin declaraţiile sale şi prin activităţile dânsului, domnul Hunor nu respectă Constituţia României. Dar din moment ce în Constituţie scrie că Ziua Naţională a României este de 1 Decembrie, nu poţi să îţi permiţi să ai Steaua României în piept şi să nu respecţi şi să nu recunoşti Ziua Naţională a României. Şi alte lucruri, cum ar fi aducerea Cataloniei în Ardeal şi declaraţiile privind Centenarul Marii Uniri”, a adăugat Costin Georgescu.

Din Consiliul de onoare al Ordinului naţional Steaua României mai fac parte academicianul Ionel Haiduc, primarul general Gabriela Firea, Şerban Brădişteanu, Ecaterina Andronescu, Constantin Degeratu şi Mircea Geoană.

Kelemen Hunor a vorbit de mai multe ori despre semnificaţia negativă pentru maghiari a zilei de 1 Decembrie 1918. ”Acel moment a însemnat o înfrângere pentru noi. Nu putem uita durerea acelei înfrângeri (…) În 2016, evident, nimeni nu poate să ne ceară să sărbătorim un eveniment care ne-a împins în existenţa de membru al unei comunităţi minoritare”, spunea Kelemen Hunor în noiembrie 2016.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here