Frumosul Palat al „fabricii de medici” din sectorul 5

Palatul Facultății de Medicină

Printre multele edificii istorice ce se află în sectorul 5, Centrul cultural și de tineret „Ștefan Iordache” recomandă vizitatorilor Palatul Facultății de Medicină, situat în Cotroceni. Un edificiu care constituie mândria întregii țări, nu numai a sectorului 5.

Edificiul a fost ridicat la începutul secolului XX, în anul 1902, în stil neoclasic francez, dupa planurile arhitectului elveţian Louis Pierre Blanc.

Facultatea de Medicină, înfiinţată încă din anul 1856, a funcţionat în acest local abia în 1903. În faţa clădirii se află mai multe busturi ale unor personalităţi medicale, cea mai impozantă statuie fiind cea a doctorului Carol Davila (1828-1884), creatorul învăţământului medical din ţara noastră, operă a lui Carol Storck.

“Fabrica de doctori” din București este numită după cel care a pus pe picioare pentru prima dată un sistem sanitar în 1855 și care, în 1857, a înființat prima Școala Națională de Medicină și Farmacologie. În 1869 se puneau bazele Facultății de Medicină, ca parte a Universității București. Palatul Facultății de Medicină din cartierul Cotroceni a fost gata în 1903 pentru a-și primi primii studenți.

Școala românească de medicină, recunoaștere mondială

De la înființarea sa și până astăzi cei mai faimoși doctori ai noștri au predat cursuri la Facultatea Carol Davila. Personalități ale medicinei românești precum Alexandru Shutzu, Victor Babeș, Alexandru Obregia, Mina Minovici, George Assaki, Constantin Parhon, Dimitrie Bagdasar, Ion Cantacuzino, au fost marii profesori de medicină care au predat studenților mediciniști care, la rândul lor, au devenit mari personalități ale medicinei românești și internaționale.

Carol Davila, italianul devenit român

La 8 aprilie 1828, se năştea, la Parma, în Italia, Carlos Antonio Francisco d’Avila, mai cunoscut drept Carol Davila, medic şi farmacist român de origine franceză, întemeietor al Şcolii Naţionale de Medicină şi Farmacie.

A crescut la Frankfurt pe Main, fiind sub îngrijirea bunicii lui, doamna Bethmann-Hollweg.

În perioada 1843-1845, Carol Davila a efectuat un stagiu în spiţeria farmacistului Leon Le Sant din Nantes, iar în 1845 s-a mutat la Angers, pentru a continua practica farmaceutică în oficina lui C.S. Ollivier.

Domnitorul Barbu Știrbei l-a chemat în Țara Românească

În anul 1853, domnul Ţării Româneşti, Barbu Ştirbei, are iniţiativa angajării unui medic în serviciul sanitar al oştirii române, fiind solicitat Carol Davila, care a acceptat postul oferit.

La 13 aprilie 1853, Davila devine medic-şef al spitalului militar şi medic-şef al armatei Ţării Româneşti.

Vastele sale cunoştinţe dobândite în medicină îl ajută să rezolve câteva cazuri foarte dificile, obţinându-şi un remarcabil renume.

În anul 1855 a înființat o școală de felceri, iar în 1856 o școală secundară de chirurgie cu program școlar teoretic-liceal și sanitar-militar.

La 6 martie 1856, Barbu Ştirbei a semnat actul pentru organizarea Şcolii de chirurgie de la Spitalul ”Mihai Vodă”, iar în anul 1857, Carol Davila, alături de Nicolae Kretzulescu – cel care obţinuse, la Paris, titlul de doctor în medicină şi deschisese la Spitalul Colţea din Bucureşti, în 1842, o şcoală de mică chirurgie – , a pus bazele învăţământului medical din ţara noastră, înfiinţând, Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie.

Alexandru Ioan Cuza l-a prețuit pe doctorul Davila și i-a oferit gradul de general

După Unirea Principatelor Române, din anul 1859, Davila s-a bucurat de încrederea şi preţuirea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, fiindu-i încredinţată conducerea supremă a serviciului sanitar civil şi militar al României. În următorii cinci ani, Davila va realiza reforme remarcabile în domeniu: reunirea administraţiilor sanitare din Moldova şi Ţara Românească, înfiinţarea cabinetelor de arondisment ale medicilor, înfiinţarea consiliilor de igienă şi salubritate ale oraşelor, a înfiinţat noi spitale, a pus bazele presei medicale româneşti, a editat prima ”Farmacopee română” şi, nu în ultimul rând, a pregătit îndelung deschiderea Facultăţii de medicină din Bucureşti.

În anul 1860, pentru aceste realizări, Cuza l-a ridicat la gradul de general.

Sub îndrumarea sa, la 12 noiembrie 1869, se înfiinţează Facultatea de medicină din Bucureşti – prima instituţie de învăţământ superior medical din ţara noastră -, care îşi deschidea cursurile, 10 zile mai târziu, la 22 noiembrie 1869.

Centrul Cultural și de Tineret Sector 5 „Ștefan Iordache”

Centrul Cultural și de Tineret Sector 5 are rolul de a identifica și aborda nevoile culturale ale comunității reprezentate, de a susține proiecte, manifestări și activități culturale locale și de a fi, în general, un catalizator cultural comunitar – permițând formarea și consolidarea unei identități culturale locale.

Promovarea interacțiunii culturale între grupuri diferite provenind atât din interiorul, dar mai ales din exteriorul comunității în vederea susținerii toleranței culturale, a dialogului și a solidarității, dar și a asigurării permisibilității comunicative între diferitele medii socio-culturale, țintind spre dizolvarea problemelor etnice și sociale prin cultivarea spiritului civic.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.