Folk, Sand-art și film în Parcul Humulești, din sectorul 5 al Capitalei

sectorul 5

Sub oblăduirea Centrului Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, din subordinea Primăriei sectorului 5, s-a derulat un excelent program numit „Filme, fete și băieți, melodii sau cântăreți”, dedicat copiilor din sectorul 5, copiilor mici și mari.

Micuțul parcul Humulești din sectorul 5 a devenit sâmbătă o scenă uriașă pentru un formidabil mix cultural – muzică și film. Dacă sălile de concerte, teatrele și cinematografele au fost închise la ordinele nepuntincioase și iraționale ale autorităților guvernamentale politico-sanitare, în schimb Primăria sectorului 5, prin Centrul cultural “Ștefan Iordache”, a încercat – și, conform cetățenilor, a și reușit – să le facă viața puțin mai senină oamenilor din sector.

De marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, seara, în parcul Humulești a avut loc o superbă Gală a muzicii folk, așa cum demult cetățenii nu mai văzuseră. Iar cei mici și cei tineri aproape că habar nu aveau că pot exista și asemenea frumoase spectacole. Încântare pe fețele maturilor, poate nostalgici, uimire drăgăstoasă pe fețele celor tineri, aplauze furtunoase și solicitări de bis din partea tuturor.

CITEȘTE ȘI Cu Dorothy, peste pandemie, în sectorul 5 al Capitalei

Muzică și voie bună la Humulești Folk, în Sectorul 5

Recitalurile unor artiști consacrați ai folk-ului, precum Mihai Napu, Emeric Imre, Jimi El Laco (Nightlosers) și al formației ”Folk Frate”, au ridicat oamenii în picioare (era să zic sala în picioare!). Inedită a fost ilustrația spectacolului, care a fost asigurată live de artista Mariana Pachiș, artista care scrie minunate povești pe nisip, și care, și de data aceasta, a transpus în desen în nisip stările minunate prilejuite de muzica bună împletită pe versurile potrivite. Pentru cei care nu știu încă, Mariana Pachiș modelează nisipul în așa fel încât creează adevărate filme de animație în timp real, având această pasiune încă din 1980.

sectorul 5

Specializată în arte vizuale, în regie, Mariana Pachiș modelează nisipul în așa fel încât creează adevărate filme de animație în timp real sau imagini statice. Artista contribuie de asemenea la producția unor filme documentare, a unor spectacole pentru copii și susține workshop-uri de Sand Art. În anul 2013, Mariana Pachis a intrat în Cartea Recordurilor desenând în timp real în nisip timp de 9 ore la -6 grade.

Lucrările sale sunt prezentate, de obicei, în cadrul unor spectacole complexe, în care desenele în nisip realizate în cascadă, completează o secvență muzicală sau un moment poetic. Așa cum s-a întâmplat și în timpul minunatului spectacol din parcul Humulești al sectorului 5.

De asemenea, o surpriză a serii a fost interpretarea, alături de Mihai Napu, de către prezentatorul de știri Claudiu Popa, a unui cântec extrem de apreciat atât de copii, cât și de adulți – “Broasca țestoasă”, celebră pentru mai vârstinicii melomani, al marelui actor, compozitor și interpret Radu Gheorghe.

Aventurile doctorului Dolittle

Marele spectacol s-a încheiat, în vacarmul stârnit de cu hohotele de râs stârnite de aventurile doctorului Dolittle, cu animalele sale, proiectate pe un ecran de mari dimensiuni.

Filmul este o producție cinematografică de ultimă generație, fiind lansat chiar în acest an, în regia lui Stephen Gaghan și avându-i în rolurile principale pe Robert Downey jr., Antonio Banderas, Michael Sheen, Emma Thompson, Rami Malek, Selena Gomez ș.a.

Așadar, în parcul Humulești din sectorul 5 s-a desfășurat un adevărat regal artistic oferit, cu toată dragostea dar și cu mult efort din partea autorităților locale, cetățenilor din sectorul 5. Și nu a fost singurul. Și, mai ales, vor mai fi și alte minunate surprize pentru destinderea oamenilor speriați și chinuiți de angaralele pandemiei.   

Misiunea Centrului Cultural și de Tineret Sector 5

Centrul Cultural și de Tineret Sector 5 are rolul de a identifica și aborda nevoile culturale ale comunității reprezentate, de a susține proiecte, manifestări și activități culturale locale și de a fi, în general, un catalizator cultural comunitar – permițând formarea și consolidarea unei identități culturale locale.

Promovarea interacțiunii culturale între grupuri diferite provenind atât din interiorul, dar mai ales din exteriorul comunității în vederea susținerii toleranței culturale, a dialogului și a solidarității, dar și a asigurării permisibilității comunicative între diferitele medii socio-culturale, țintind spre dizolvarea problemelor etnice și sociale prin cultivarea spiritului civic;

Protejarea și susținerea libertății de creație, înțeleasă ca drept la exprimare artistică (materializarea într-o formă artistică a unei opinii/poziționări față de anumite lucruri/fapte/acțiuni), în conformitate cu art. 33 al Constituției României și a normelor internaționale, pentru perfecționarea și formarea tinerilor în domeniile artistice și asigurarea performanței în creativitate, cultură și educație, dar și pentru validarea expresivității artistice și dezvoltarea culturală și artistică multivalentă;

Susținerea accesului liber și a oportunităților egale la cultură, sport și educație continuă, oferind condițiile necesare însușirii valorilor, exprimării artistice libere și participarii la manifestări și programe culturale, de dezvoltare, creative și educaționale, crescând gradul de acces și participarea cetățenilor la viața culturală.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.