Catedrala Mântuirii, alți bani de la Primăria Capitalei

Firea propune 52,8 milioane de lei pentru biserici în 2019

Primăria Capitalei vrea să aloce în 2019 suma de 53 de milioane de lei pentru biserici, dintre care 20 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, potrivit proiectului de bugel al instituţiei pe anul 2019.

Potrivit proiectului de buget pe anul 2019, Primăria Capitalei va aloca aproape 53 de milioane de lei pentru 100 de biserici din Bucureşti.

În 2018, suma alocată de Primăria Capitalei către biserici a ajuns la 121 milioane lei, iar suma dată către Catedrala Mântuirii Neamului la 45 milioane lei.

Catedrală sfințită înainte de finalizare

Catedrala Mântuirii Neamului din București, construcție aflată la ”roșu”, a fost sfințită, în noiembrie 2018, în cadrul unui eveniment la care au participat mii de credincioși din întreaga țară, oficialități și invitați de peste hotare.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au oficiat, atunci, Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale, la finalul acesteia fiind citit Actul de sfinţire. Peste 30.000 de credincioşi din întreaga ţară şi 2.000 de invitaţi oficiali au participat la sfinţirea Catedralei Naţionale, evenimentul fiind organizat de Patriarhia Română. În interiorul lăcaşului de cult au intrat doar invitaţii oficiali, iar credincioşii au urmărit slujba de pe esplanada din faţa Catedralei pe ecrane special montate. Mai mulţi participanţi au încercat să forţeze cordonul jandarmilor, pentru a ajunge mai repede în lăcaşul de cult.

Şeful statului a transmis un mesaj în care afirmă că ”sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă, pentru credincioşii ortodocşi din ţară şi din diaspora, o sărbătoare cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte”.

Până în acest moment s-au cheltuit 110 milioane de euro cu construcția catedralei. „Din această sumă, un procent de aproximativ 25% provine din donaţii, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale în baza prevederilor unor acte normative”, au transmis reprezentanţii Patriarhiei Române.

În ceea ce priveşte costurile viitoare, Patriarhia spune că nu se poate estima o sumă, „întrucât nu există încă proiectele finalizate”.

LĂSAȚI UN MESAJ