Festival de teatru în Sectorul 5. Omagiul tinerilor artiști adus fabulosului Ștefan Iordache

Stefan Iordache

Și am rămas un trecător / Ce strânge-n suflet / Dor cu dor / Eu sunt hoinarul… Sunt trecătorul/ Sunt doar călătorul / Ce a trecut prin lumea ta / Pe drumul tău / Prin viața ta/ Eu sunt hoinarul…”

Pe 14 septembrie – când comemorăm 13 ani de la trecerea la Dumnezeu a genialului Ștefan Iordache, Primăria sectorului 5, prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, a deschis cea de a III-a ediție a Festivalului Național de Teatru pentru Tineret – Ștefan Iordache.

Stefan Iordache

Într-un frumos parteneriat cu Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, în perioada 14 – 17 septembrie, între orele 12 și 20.30, sunt aduse pe scenă Sălii Izvor o multitudine de spectacole realizate de tineri actori, de trupe independente inedite dar și de Universitățile de Artă Teatrală din București, Iași, Târgu-Mureș.

Între Eminescu și Nichita

Deschiderea Festivalului a avut loc printr-un recital-spectacol de poezie și muzică extraordinar – „De la Eminescu la Nichita”, susținut de marii noștri artiști Maia Morgenstern, Anca Sigartău, Marius Bodochi și Mircea Rusu. Recitalul a fost acompaniat de maeștrii Mihai Murariu, la pian, și Mihai Pintenaru la clarinet.

Minunatele versuri eminesciene precum și poezia „zeului blond”, interpretate cu mare dăruire de artiștii – făcători ai momentelor extraordinare, au creat o magie care apare doar la întâlnirea cu recitalurile din arta celor doi titani ai literaturii române. Tinerii spectatori, prezenți în număr destul de mare, cu siguranță au ascultat cu uimire și încântare recitalurile poetice. Mai ales că, trebuie să recunoaștem cu tristețe, literatura și limba română, alături de alte discipline ale identității românești, au ajuns cenușărele curriculei învățământului actual! Așadar, în afara emoției artistice, un alt „beneficiu” al Festivalului este apropierea de literatura și arta românească!

Clasic și modern

În cele patru zile ale Festivalului Național de Teatru pentru Tineret – Ștefan Iordache, spectatorii se întâlnesc cu montările teatrale și cu trupele: „Fluturii sunt liberi” (Leonard Gershe), Universitatea Națională de Arte George Enescu, Iași, „Hoții” (Friedrich Schiller), UNATC, București, „Jungla Teve” (Gigi Căciuleanu), Teatrul Dramaturgilor Români. De asemenea, vor fi prezente trupele „Calea Ferată” (Constanța), „Acting Up” (București), „AS” (București), „Chaplin” (București), „AICI” (Constanța), „Atelierul de Teatru” (Botoșani), „Cuadro” (București), „Victory of Art” (București), precum și Universitatea de Arte Târgu-Mureș și Universitatea Hyperion.

Stefan Iordache

Vor putea fi vizionate fragmente din „Neînțelegerea”, de Camus, „Mântuitorul”, de Florin Piersic Jr., monologul „Richard al III-lea”, de Shakespeare, monologul „Dresoarea de fantome”, de Ion Băieșu.

Piedone, de pe moto-scuter la Teatru

După ce o vară întreagă celebrul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a „bătut” cartierele și străzile unde erau diverse probleme edilitare și le-a dat foarte multă adrenalină funcționarilor și angajaților primăriei, băgându-i în viteză maximă pentru rezolvarea problemelor, multe dintre ele revoltătoare, cu atât mai mult că o bună parte din acestea se putea rezolva mai ales printr-o simplă implicare reală și rapidă, acum Piedone „pune în scenă” un mare proiect care așează Sectorul 5 pe harta entităților în care Cultura și Educația sunt prețuite.

În organizarea Centrului Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” al Sectorului 5 (director Silviu Voicu), Festivalul „Regelui scamator” deja se vede că este un notabil succes cultural și social. Organizarea acestui Festival, chiar dacă este un eveniment la nivelul Sectorului 5, este menită și are toate valențele pentru a produce, nu peste mult timp, un adevărat reper cvasinațional.

În plus, în această secetă culturală dar și educațională “cultivată” cu osârdie de guvernanți, cu atât mai mult trebuiesc remarcate și încurajate asemenea inițiative!

Și, drept concluzie: Mergeți la Teatru!!! „Regele scamator” Ștefan Iordache se va bucura, acolo, SUS, unde este, și va fi mândru de tinerii lăsați pe urmele sale, pe care i-a iubit atât de mult cât timp a fost pe-aici, pe lângă noi!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.