Fermierii au ieșit în stradă! Grânele ucrainene i-au adus în sapă de lemn

Fermierii din întreaga ţară protestează, vineri, nemulţumiţi de „soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar”.

CITEŞTE ŞI: Se cere demisia lui Petre Daea după umilirea fermierilor

Sute de vehicule şi utilaje agricole se deplasează cu viteză redusă, în coloană, în mai multe zone ale ţării.

Fermierii din întreage ţară s-au organizat şi protestează, vineri, în mai multe zone din ţară.

Această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă.

„Nu respectă trasabilitatea”

„La protest sunt aşteptaţi aproximativ 7000 de participanţi în toate punctele. Se vor afilia inclusiv fermieri din Polonia, Cehia, chiar şi Bulgaria. La vama Negru Vodă, pe partea bulgărească, vor fi şi fermierii bulgari. În Capitală vor participa undeva la 400 de fermieri”, a precizat Nicu Vasile, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

El a explicat că acesta este un miting pentru a atrage atenţia asupra politicilor pe care le face comunitatea europeană şi care afectează atât consumatorul cât şi fermierul.

„Comunitatea Europeană este cel mai mare importator de organisme modificate genetic şi produse care nu respectă trasabilitatea, undeva la 21 de milioane de tone numai de porumb modificat genetic şi soia peste 30 de milioane de tone. Acum avem 26 de milioane de tone de cereale aduse din Ucraina şi care nu respectă trasabilitatea. Preţurile de cost sunt mult mai mici”, a afirmat Nicu Vasile.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.