Excepţia M10 şi PACT privind numărul de semnături pentru locale, la Curtea Constituţională

Tribunalul București și judecătoriile de sector au decis să trimită la Curtea Constituțională excepția de neconstituționalitate ridicată de M10 București, 200 pentru București, Noua Republică, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor și Uniunea Creștin Democrată din România cu privire la numărul minim de semnături care trebuie depuse în vederea candidaturii la alegerile locale.

Judecătorii au dispus sesizarea Curții Constituționale cu privire la articolul 49, alineatul 2 din Legea 115/ 2015 care prevede că pentru fiecare candidat la funcția de primar și pentru fiecare listă de candidați pentru consiliul local și pentru consiliul județean trebuie depusă o listă de susținători care să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează.

M10, 200 pentru București, Noua Republică, PACT și UCDR reamintesc că au decis să depună în București liste de susținători cu doar trei semnături, numărul legal pentru înființarea unui partid politic. „Considerăm că numărul ridicat de semnături solicitate este discriminatoriu pentru inițiativele politice noi și menține monopolul partidelor politice vechi. În plus, numărul foarte mare de semnături solicitate de legea 115/ 2015 este semnificativ crescut prin comparație cu cel din alte țări europene, fiind necesară o aliniere la normele și practicile europene. Astfel, pentru primăria din Londra sunt necesare doar 330 de semnături, iar pentru primăria din Berlin sunt necesare doar 250 de semnături. Pentru primăria municipiului București sunt cerute, însă, circa 18.000 de semnături”, spun M10 și PACT.

Cele două formațiuni adaugă că legea trebuie respectată și nu trebuie apelat la acțiuni ilegale în campania de strângere de semnături. „Am decis să nu împrumutăm și să nu girăm practicile clasei politice învechite care s-a obișnuit să scoată din condei semnăturile necesare candidaturilor”, susțin M10 București și PACT, precizând că nu doresc să legitimeze aceste practici și un proces electoral care pornește cu suspiciuni de fraudă. „Vrem ca orice inițiativă politică nouă, locală sau națională, să poată intra în alegeri cu șanse egale și să participe într-un proces electoral corect. Vrem ca dreptul de a fi ales al oricărui cetățean, chiar dacă nu face parte din rândurile partidelor vechi, să fie respectat. Considerăm că acele partide politice care participă în alegeri cu suspiciunea sau chiar cu certitudinea unor ilegalități nu sunt demne de a face parte din politica românească. Frauda electorală este cea mai gravă formă de dispreț la adresa cetățenilor. În politica românească e nevoie de oameni integri și competenți, care să reprezinte interesele cetățenilor și nu interese personale sau de partid”, adaugă M10 București și PACT.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.