Europarlamentarul Dan Motreanu (PPE): 16 miliarde de euro în plus în bugetul pe termen lung al Uniunii Europene

Europarlamentarul Dan Motreanu (PPE) transmite că 16 miliarde de euro vor fi în plus în bugetul pe termen lung al Uniunii Europene.

„Salut Acordul politic dintre Parlamentul European și Consiliului UE asupra bugetului Uniunii pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.824 miliarde euro. 80 de miliarde de euro din acest buget consistent sunt destinate României.

Planul bugetar este format din două instrumente: Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 (bugetul clasic al UE) în valoare de 1.074 miliarde și Instrumentul de redresare și reziliența (valabil următorii patru ani) în valoare de 750 miliarde de euro, care are ca scop relansarea economiilor statelor membre în urma șocului provocat de pandemia Covid19.

În urmă negocierilor, Parlamentul European a reușit să obțină o alocare suplimentară de 16 miliarde de euro pentru o serie programe esențiale: Programul european de sănătate EU4Healthva primi 5,1 miliardw de euro, triplu față de suma stabilită la Consiliul UE din vară, Programul de cercetare Orizont Europa se va apropia de alocarea de 3% din PIB, cu 85 de miliarde de euro, Programul de Educație ERASMUS va primi în plus 2,2 miliarde de euro.

Noul Acord prevede și consolidarea autonomiei financiare a Uniunii Europene și reducerea contribuției statelor membre prin stabilirea unui calendar pentru introducerea de resurse bugetare proprii, care vor include: o taxă pentru deșeurile din plastic care va intra în vigoare din 2021, o taxă pentru marile companii digitale, un mecanism de taxare a carbonului pentru produsele care intră în UE din țări terțe puternic poluante și o taxă pe tranzacțiile financiare (FTT) care urmează să fie introdusă până cel târziu în 2026.Acordul semnat de Parlament și Consiliul UE este dovada clară unitate și responsabilitate.

Avem acum la îndemână instrumente financiare puternice care să ne ajute să depășim provocările crizei și să ne atingem obiectivele: relansare economică, digitalizare, inovare, crearea de noi locuri de muncă și protejarea mediului”, transmite europarlamentarul Dan Motreanu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.