Epidemiolog român, despre valul 4: „România stă foarte prost”

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Valul 4 al pandemiei de coronavirus a debutat în România. În același timp, țări lăudate pentru modul în care au controlat pandemia au acum probleme din nou cu coronavirusul.

Epidemiologul Octavian Jurma spune că România „stă foarte prost” la 3 săptămâni de la debutul valului 4 al pandemiei. De asemenea, Octavian Jurma consideră că este momentul ca din această săptămână „să revenim la măsurile de protecție non-farmaceutică prin care am reușit să navigăm nevătămați și valurile precedente (mască, igienă, distanțare). La aceste masuri putem adăuga și criteriul vaccinării pentru a participa la anumite evenimente sociale, având în vedere ca tulpina Delta este atat de infecțioasă încât poate face chiar și din cei vaccinați o sursă de infectare pentru câteva zile.”

De ce valul 4 va fi în primul rând despre numărul de internări și decese? Motivul „este simplu”, explică Octavian Jurma, într-o postare pe pagina sa de Facebook: „În valul 4-Delta, Marea Britanie a avut un număr similar de cazuri ca în valul 3 (Alpha), dar de 200 de ori mai puține decese. Indonezia pe de altă parte a avut în valul 4 (Delta) de 4 ori mai multe cazuri ca în valul 3 (Beta) și de 4 ori mai multe decese. Diferența dintre cele două țări? Marea Britanie are 65% din populație vaccinată, Indonezia doar 15%.”

Cel mai fericit scenariu pentru România ar fi să avem în valul 4 (Delta) la fel de multe cazuri ca în valul 3 (Alpha), cu un vârf in jurul a 5.000 de cazuri noi pe zi în luna octombrie, dar de zeci de ori mai puține internări și decese, potrivit lui Octavian Jurma.

În acest moment, la 3 săptămâni de la debutul valului 4 în România, țara noastră stă însă „foarte prost”, afirmă epidemiologul.

Cât de ușor se transmite tulpina Delta

O persoană infectată cu tulpina indiană Delta a coronavirusului, dominantă în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei, poate infecta, la rândul său, alte 5 până la 8 persoane. În comparație, o persoană infectată cu tulpina britanică Alpha, care a fost dominantă în timpul valului 3 al pandemiei, din această primăvară, poate infecta alte 4-5 persoane. Totuși, este interesant de știut că tulpina Delta este mai puțin contagioasă decât alte virusuri, cum ar fi, spre exemplu, cel al rujeolei.

Coaliția România Sănătoasă a realizat o comparație între tulpina indiană și tulpinile mai vechi ale SARS-CoV2, dar și între tulpina indiană Delta și alte virusuri, din punctul de vedere al contagiozității.

Așa cum se știe, tulpina Delta este cea mai contagiosă variantă de până acum a virusului care a declanșat pandemia din ultimul an și jumătate.

Comparația cu pandemia de gripă spaniolă nu mai este valabilă

Managerul Institutului „Marius Nasta” din București, dr. Beatrice Mahler, atrage atenția că teoria imunității de grup care a funcționat în pandemia de gripă spaniolă din 1918 nu pare să mai fie aplicabilă acum, pentru că tulpina Delta a coronaviruslui a căpătat capacitatea de a-și masca receptorii și de a „păcăli” anticorpii organismului nostru căpătați fie prin vaccinare, fie ca urmare a trecerii prin boală.

„Acea liniște pe care ne-am creat-o uitându-ne la pandemia de acum 100 de ani, în care imunitatea de masă, cea în care știam că 70 la sută din persoane – fie că trec prin boală, fie că sunt vaccinate – este liniștitoare, în acest moment nu cred că este o variantă care să ne aducă liniște, pentru că nu vorbim de un virus gripal, ci vorbim de un virus care are o structură care își modifică caracteristicile, care are în acest moment nu doar capacitatea de a infecta mai ușor alte persoane, dar are și capacitatea de a-și masca receptorii, de a face un joc în interiorul organismului nostru atunci când intră, astfel încât să nu fie recunoscut de anticorpii pe care organismul i-a format, indiferent dacă am trecut prin boală sau am fost vaccinați.

Prin urmare, lucrurile sunt puțin mai serioase dacă vorbim din punct de vedere al perspectivei medicale și al provocărilor pe care le aduce acest virus în acest moment pentru om”, a explicat dr. Beatrice Mahler, duminică seara, la Digi24.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.