Drama cumplită trăită de Mirela, o badantă din Italia

FOTO: Arhivă personală
FOTO: Arhivă personală

O româncă în vârstă de 51 de ani, care a lucrat ca îngrijitoare de bătrâni în Udine, nordul Italia, a fost găsită moartă pe 25 iulie de bătrâna pe care o îngrijea.

O aproapiată a ei a spus pentru Rotalianul.com, că Mirela suferea de „Sindromul Italia”. După mai mulți ani lucrați ca îngrijitoare a intrat în depresie puternică. Mirela a început să aibă probleme în perioada carantinei. A stat doar alături de bătrâna pe care o îngrijea în casă și nu a putut ieși din casă pentru a se relaxa și nu a mai avut timp liber pentru ea.

Sora Mirelei a spus că aceasta a început să aibă halucinații, auzea voci, i se părea că e urmărită și că toată lumea de pe stradă se uită urât la ea. În ultima perioadă a începus să se izoleze tot mai mult.

La ultimul loc de muncă lucra de aproximativ 3 ani și jumătate, dar anterior mai lucrase timp de 11 ani pentru alte familii. Bătrâna era bună, blândă și protectoare cu ea, iar fiica pensionarei, dându-și seama de problemele Mirelei, i-a propus să meargă împreună la un psiholog. Propunere refuzată categoric de Mirela, care nu-și dădea seama, probabil, de gravitatea depresiei care îi măcina sufletul și mintea.

Duminică seară, fiica bătrânei pe care o îngrijea a găsit-o fără suflare la ultimul etaj al blocului în care lucra.

Medicii spune că „Sindromul Italia” este un fenomen medico-social care afectează atât femeile cât și bărbații care pleacă la muncă în străinătate. Pe fondul condițiilor stresante de muncă și trai dezvoltă tulburări psihice. Mii de românce suferă de probleme psihice cauzate de dorul de cei apropiați.

„Simptomele Sindromului Italia sunt simptomele unui episod depresiv și mai precis simptome instalate în minimum două săptămâni în care pacientul se simte depresiv, nu mai are niciun chef de viață. Zilele îi sunt triste și lipsite de energie. Pacienții simt o lipsă a poftei de mâncare, slăbesc foarte mult, au parte de insomnii și de cele mai multe ori, acest tablou simptomatologic se însoțește de anxietate și de gânduri suicidare. Sunt majoritatea paciente trecute de vârsta tinereții, trecute de 40-45 de ani, cu o structură emoțională fragilă, care sunt dispuse să facă destul de multe compromisuri dată fiind situația financiară de acasă, departe de familie, de copii, cu vizite din ce în ce mai rare în România, decompensează”, explică medicul psihiatru Cozmin Mihai.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.