Ajutor de șomaj în Italia. Ce trebuie să facă un român care muncește în Peninsulă

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Românii care muncesc în Italia, în anumite condiții, pot primi ajutor de șomaj. Ajutorul de șomaj în Italia este denumit NASpl (nuova assicurazione sociale per l’impegno) și vine în sprijinul acelora care și-au pierdut locul de muncă din motive neimputabile lor.

Ajutorul de șomaj în Italia se adresează persoanelor angajate și care și-au pierdut locul de muncă. Această categorie se adresează și ucenicilor, cei ce activează în domeniul artistic sua angajați pe perioada determinată ai administrației publice.
Ajutorul de șomaj nu poate fi obținut de lucrătorii agricoli temporari sau permanenți, lucrătorilor din afară spațiului UE și care se află în Italia în locuri de muncă sezoniere sau angajaților pe perioada nedeterminată ai administrației publice.

În momentul în care se depune solicitarea indemnizației de șomaj, fiecare persoană trebuie să declare disponibilitatea imediată pe piață muncii. Acest lucru este apoi transmis de către INPS (Istituto Nazionale Previdenza Sociale) către Sgentia Ntionala pentru Politici Active de Muncă.

O persoană fără loc de muncă ce solicită indemnizație de șomaj trebuie să contacteze centrul regional de muncă (Lista centrelor) în maximum 15 zile de la depunerea cererii.

Solicitarea trebuie depusă în limita a 60 de zile de la încetarea relațiilor de muncă (în caz de voala sau accident de muncă, termenul se prelungește), dată pronunțării unei decizii definitive în privința unui conflict la locul de muncă, sfârșitul perioadei în care s-a primit indemnizația de maternitate.

Indemnizatia lunară de somaj nu poate depasi valoarea maxima lunară de 1.300 EUR (valoare stabilita de ISTAT pentru anul 2015). Valoarea indemnizatiei lunare se va reduce cu 3% incepand din prima zi a celei de-a patra luni de somaj (ziua 91).

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.