Dragoș Pîslaru: săptămâna aceasta iese Hotărârea de Guvern pentru registrul public de salarizare

Hotărârea de Guvern care înființează registrul public de salarizare va fi aprobată în cursul acestei săptămâni și, astfel, autoritățile vor avea o imagine exactă a salariilor din sistemul public, a declarat luni ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

„Nu aveam evidența salariaților din sistem cu modul în care le sunt făcute salariile. V-am mai spus în urmă cu ceva vreme că am ajuns de la 330.000 de persoane undeva la 700.000 de persoane unde știm salariile bob cu bob și săptămâna aceasta avem ultima piesă din acest puzzle în care 26 de ani nu s-a făcut nimic – și anume HG care înființează registrul public de salarizare – unde încercăm să recuperăm celelalte salarii, mai ales din zona administrației publice locale unde e autonomie și unde, în primăvară, când am cerut salariile, am primit erori foarte mari și raportarea a fost parțială. Avem acum HG-ul cu registrul public, un fel de Revisal al sectorului public, și, undeva la începutul lunii decembrie, vom avea impactul bob cu bob pe tot sectorul public de salariați”, a spus Dragoș Pîslaru.

Ministrul a precizat că nu există schimbări în ceea ce privește acest proiect, dar că declarațiile pe care le-a făcut în ultima vreme au început să prindă mai bine. „Pe partea legată de salarizare am constatat că declarațiile pe care le-am făcut în ultima vreme au început să prindă mai bine decât ceea ce spuneam încă din vară. Nu este nimic schimbat. Am spus încă de atunci de când am început să lucrez cu Ministerul Finanțelor Publice pe o anvelopă financiară că vom avea un act normativ robust, care se poate aplica. El este potențat de contextul electoral. Reperele sunt aceleași pe care le-am spus și anume că pe prognoza de termen mediu a României ne permitem o creștere de 14 miliarde de lei până în 2021. Dacă faceți calculul ce înseamnă 2,6 miliarde de lei, cât am avut în ordonanță, plus 14 miliarde, este o creștere de 29,1% a masei salariale în sector și acest lucru va avea un impact pozitiv și o creștere, dacă această creștere de 29-30% este medie, pentru sectoarele cele mai puțin privilegiate de măriri în ultima vreme, cum ar fi autorități publice locale, asistență socială, cultură și o parte din zona de armată unde soldații au sub salariul minim. Ceea ce este important este că aceste zone vor crește cu mai mult de 30%, putând ajunge la 60-70%”, a mai spus Pîslaru.

El a subliniat că finalizarea acestei legi nu este legată de campania electorală. Ministrul a adăugat că în cursul zilei a avut o întrevedere cu președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu.

„Eu i-aș ruga să se uite (pe cei care vor protesta marți – n. red.) pe ceea ce o să propunem peste câteva zile legat de legea salarizării și vor vedea că au motive să creadă că propunerea pe care o va face Guvernul este și fezabilă și mult mai rezonabilă în ceea ce privește predictibilitatea… ca să știe lumea cum le evoluează salariile în următorii ani și pot să spun că măcar pe ultima sută de metri pot să vadă că ce am făcut toate aceste luni a fost pentru ei și nu a fost nimic altceva decât o normalitate în colaborarea Guvernului cu reprezentanții sectorului public”, a precizat Dragoș Pîslaru.

Funcționarii publici și personalul contractual din administrația publică au decis să protesteze marți, 22 noiembrie, în fața instituțiilor publice, fiind nemulțumiți de faptul că nu au beneficiat de nicio creștere salarială pe parcursul anului 2016.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.