Două cazuri de pestă porcină africană, confirmate într-o localitate din județul Vaslui


 La nivelul judetului Vaslui au fost confirmate două cazuri de pestă porcină africană în două gospodării din localitatea vasluiană Pribeşti, au comunicat reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

Autorităţile sanitar-veterinare atentioneaza asupra faptului că mobilitatea crescută a oamenilor şi transportul ilegal de animale pot conduce la răspândirea mult mai rapidă a virusului în gospodăriile populaţiei, potrivit g4media.ro.

„La solicitarea DSVSA Vaslui, prefectul judeţului, Daniel Onofrei, a convocat, marţi, Centrul Local de Combatere a Bolilor, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane în confirmare la porcii domestici. Facem apel la cetăţeni şi la crescătorii de porcine să identifice animalele deţinute în gospodărie conform legislaţiei în vigoare, să anunţe de urgenţă medicul veterinar în situaţia în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Proprietarii suinelor afectate de pesta porcină africană, care sunt identificate prin crotaliere, vor fi despăgubiţi conform legii. Totodată, atragem atenţia cetăţenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop, cetăţenii sunt rugaţi să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării acestui examen”, a declarat directorul executiv al DSVSA Vaslui, Mihai Ponea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here