Danileţ, despre impozitarea pensiilor magistraţilor: CCR a decis că pensiile aflate în plată nu pot fi reduse

IJ face poliția gândirii și cere CSM sa-l sancționeze pe Danileț după critici aduse CSM

Impozitarea pensiilor mari ar putea avea probleme de constituţionalitate, declară la RFI judecătorul Cristi Danileţ, după ce ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat o taxare a pensiilor peste un anumit plafon, care nu a fost încă stabilit oficial, dar PSD avansează limita de 10.000 de lei.

Judecătorul Cristi Danileţ atrage atenţia că impozitarea pensiilor mari ar însemna că pensiile magistraţilor vor fi reduse: ”Şi magistraţii au pensii de serviciu, noi aşa le numim, nu neapărat pensii speciale. O impozitare mai mare a acestor pensii înseamnă desigur o reducere a pensiilor, iar o astfel de măsură legislativă va trebui să treacă testul de constituţionalitate, pentru că în urmă cu câţiva ani, CCR a decis că pensiile aflate în plată nu pot fi reduse. De aceea, spun că s-ar putea să existe o problemă de constituţionalitate”, a declarat judecătorul la RFI, citat de news.ro.

Magistratul crede că ar fi inechitabil ca taxa de solidaritate să ocolească pensiile parlamentarilor. ”Ar fi total inechitabil, adică legiuitorul ori este nemulţumit de toate pensiile ori numai de o parte dintre aceste pensii. În orice caz, favorizarea sau defavorizarea unei anumite structuri sau entităţi nu este în regulă”, spune Dănileţ.

Cristi Danileţ consideră că ”modificarea oricăror dispoziţii legale privind salariile sau pensiile magistraţilor în mod firesc trebuie discutată cu reprezentanţii acestora”.

LĂSAȚI UN MESAJ