Dan Motreanu: Susțin alocarea a 3 milioane de euro pentru combaterea poluării cu particule fine emise în trafic

Europarlamentarul Dan Motreanu, membru al familiei politice PPE, cea mai mare din Parlamentul European, anunță că susține un proiect pilot care are ca obiectiv combaterea poluării cu particule fine emise în trafic.

„În cadrul votului pe bugetul 2021 din Comisia pentru Mediu a Parlamentului European, am susținut alocarea a 3 milioane de euro unui proiect pilot, care are ca obiectiv combaterea poluării cu particule fine emise în trafic.

Poluarea aerului rămâne una dintre principalele probleme de mediu în Europa, provocând anual peste 400.000 de decese premature. Transportul reprezintă în continuare principala parte a problemei, nu doar prin emisiile de oxid de azot (NOx) și dioxid de carbon (CO2), ci mai ales prin emisiile de particule fine, provenite din pneuri și sistemele de frânare, care potrivit specialiștilor, atacă plămânii și provoacă grave probleme se sănătate.

Proiectul pilot pe care îl susțin va evalua două noi tehnologii de filtrare a particulelor fine, descoperite recent de inovatorii europeni. Primul vizează filtrarea particulelor eliminate prin sistemele de frânare, instalat în spatele etrierului de frână, iar al doilea vizează filtrarea particulelor fine emise prin uzura pneurilor, care poate fi instalat fie deasupra, fie dedesubtul unui automobil.

Acesta poate filtra atât particulele autovehiculului în cauză, cât și pe cele emise de autovehiculele din jur. Ambele sisteme ar putea fi aplicate tuturor tipurilor de vehicule. Pentru a maximiza impactul asupra calității aerului în marile orașe, întreaga flotă de transport în comun ar putea fi echipate cu aceste sisteme.

Legislația curentă reglementează doar gazele emise prin eșapamentul vehiculului, precum oxidul de azot (NOx) și dioxidul de carbon (CO2). Următorul standard, Euro 7, ar putea include însă emisiile de particule fine provenite din pneuri și sistemele de frânare”, anunță europarlamentarul Dan Motreanu, pe pagina sa de Facebook.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.