Cum vor liberalii să modifice Constituția

Cum vor liberalii să modifice Constituția
Foto: Radio Romania Cultural

PNL a depus un proiect legislativ de modificare a legii fundamentale în sensul votului dat de români la referendumul din 26 mai. Cum vor liberalii să modifice Constituția.

Blocarea accesului ”penalilor” la funcții publice și eliminarea posibilității grațierii/amnistierii persoanelor condamnate pentru fapte de corupție implică modificarea obligatorie a Constituției. PNL a depus astăzi în Parlament un proiect în acest sens iar acum urmează ca PSD și ALDE să se producă și ele, legislativ, cu propria viziune.

O viziune pe care pesediștii o vor lărgită, conform afirmațiilor făcute de Viorica Dăncilă: ”Am discutat despre cele două puncte de la referendum. Să vedem dacă mai introducem încă un punct sau două”.

Cum vor liberalii să modifice Constituția în spiritul referendumului

În ceea ce privește eliminarea ”penalilor”, liberalii propun ca persoanele condamnate să nu mai poată ajunge în funcții publice decât după reabilitarea definitivă.

”Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii români au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în Parlamentul European. Nu pot fi aleşi în Parlamentul European cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnări”, sunt modificările pe care PNL le propune.

Pentru a elimina posibilitatea albirii cazierului prin intermediul unei amnistii, liberalii vor ca nici Guvernul și nici Parlamentul să nu poată da amnitie colectivă iar grațierea individuală să nu poată viza fapte de corupție:

”Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a deputaților sau a senatorilor amnistia şi graţierea colectivă, cu privire la faptele de corupție

Nu pot face obiectul inițiativei legislative a Guvernului amnistia și grațierea colectivă, cu privire la faptele de corupție

Acordarea grațierii individuale pentru fapte de corupție este interzisă”.

În ceea ce privește ordonanțele de urgență, PNL propune modificări atât în ceea ce privește domeniile care pot fi reglementate prin OUG cât și în atribuțiile cre revin Curții Contițuționale:

”Ordonanțele de urgență nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, în domeniul legilor organice având ca obiect de reglementare infracțiunile, pedepsele și regimul executării acestora, acordarea amnistiei sau a grațierii colective, organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanțelor judecătorești, a Ministerului Public și a Curții de Conturi

Curtea Constituţională are în atribuții pronunţarea asupra constituţionalităţii ordonanțelor, la sesizarea Preşedintelui României, a 50 de deputați sau 25 de senatori, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau a Avocatului Poporului; hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial”.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.