Cum pot obține românii ajutor de șomaj în Norvegia

FOTO: sharonang/Pixabay.com
FOTO: sharonang/Pixabay.com

Mulți români au plecat să muncească în țările nordice. Motivul principal este că salariile sunt mai mari. Însă sunt și „accidente”, situații în care românii pot rămâne fără locuri de muncă în Norvegia. Iată ce procedura trebuie să urmezi în situația în care ai rămas fără loc de muncă și cum obții ajutor de șomaj în Norvegia.

În Norvegia, beneficiile de șomaj sunt numite „dagpenger under arbeidsløshet” și au scopul de a înlocui parțial veniturile de la locul de muncă pierdut. Condițiile pentru acordarea șomajului sunt aceleași atât pentru norvegienii rezidenți, cât și pentru străinii care lucrează temporar în Norvegia, potrivit jurnaldenord.info.

Pentru a primi acesta indemnizație trebuie să dovedești că ai lucrat în Norvegia timp de cel putim 8 săptămâni și trebuie să fi început să lucrați în Norvegia nu mai târziu de 12 săptămâni de la dată sosirii în Norvegia. De asemenea, trebuia să va căutați în mod activ un alt loc de muncă, în perioada acordării șomajului, dar și să fiți înregistrat cu CV-ul în sistemul NAV.no și să va raportați situația odată la 14 zile.

Ajutor de șomaj în Norvegia. Ce acte sunt necesare

Mai intai, angajatul trebuie sa se inregistreze ca solicitant de loc de munca pe www.nav.no sau sa se prezinte la un birou NAV local. Aici, se completeaza o cerere de ajutor de somaj, la care se ataseaza urmatoarele documente:

  • decizia rezilierii contractului de munca
  • permisul de sedere si de munca în Norvegia
  • contractul de munca
  • CV-ul curent
  • ultimii 3 fluturasi de salariu (norv. lønnslipp, eng. payslip)
  • declaratia fiscală de la un angajator norvegian (norv. Lønns-og trekkoppgave) pentru ultimul an calendaristic.

Ajutor de șomaj în Norvegia

Durata primirii beneficiului de somaj depinde de suma caştigată de o persoană in anul calendaristic precedent sau de valoarea medie a castigurilor sale in ultimii 3 ani calendaristici inainte de depunerea cererii de ajutor:

  • 104 săptămâni, in cazul in care ati castigat mai mult de 168 408 NOK (adica cel putin de 2 ori suma de baza de asigurari sociale, asa-numitul G),
  • 52 saptamani la salarii mai mici decat 168 408 NOK (de 2 ori suma de securitate sociala de bază, si anume rata G), dar mai mult de 84 204 NOK (rata G.).

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. buna ziuna am lucrat in Norvegia 13 sapt , prima tura din Ianuarie (6 sapt) cu 2 sapt vacanta apoi (7 saptamani) si din motive de sanatate nu mi-au mai oferit un alt contract eu avand diabet tip 1
    Mai pot face ceva dupa acest timp cu somajul perdut ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.