Criză în Educaţie. Elevii încep şcoala fără manuale

Bursele școlare, Elevii încep şcoala fără manuale

Situaţie de criză în Educaţie. Elevii încep şcoala, din nou, tot fără manuale pe bănci. Deja situaţia a devenit obişuinţă. Mulţi dintre copii ajunşi deja la gimnaziu nu au primit niciodată cărţile la timp. Anul trecut, unii elevi au primit manuale cu greşeli.

Situaţia incredibilă este prezentă la elevii din clasele I-a, şi până la  a VII-a. Manualele pentru cele mai multe dintre materii vor lipsi de pe bănci în septembrie. Şi asta pentru că dintr-un necesar total de peste 2 miloane 600 de mii de manuale școlare, doar pentru 5,7 la sută au fost semnat și contractele cadru, potrivit observator.tv.

Citeşte şi: Un fost inspector școlar povestește pe Facebook despre mizeriile din sistemul de educație

21 de edituri au participat anul acesta la licitaţiile de Ministerul Educaţiei. Anul trecut, doar Editura didactică si pedagogică, de stat, a facut achizitia pentru cărţi.

De ce elevii încep şcoala fără manuale

În cazul a peste 90% din contracte se așteaptă încă soluționarea contestațiilor după faza de licitații. Adică cel puţin încă o lună de zile pierdută, dacă luăm în calcul şi tipărirea şi distribuirea în toată ţara a materialelor didactice.

Şcolile care au acces la Internet se vor putea folosi de manualele digitale.

Citeşte şi: Milioanele din afacerea manualelor școlare au lăsat elevii fără lecții

Peste un milion de manuale pentru clasele I-a, a II-a şi a VI-a trebuie să treacă de etapa contestaţiilor. La clasele a III-a, a IV-a şi a V-a există sute de mii de manuale pentru care nu au fost depuse deloc oferte.

Licitaţia pentru manuale a fost lansată în luna martie de către fostul minstru al Educației, Ecaterina Andronescu, care a stabilit criterii mai stricte de calitate. Şi a promis că materialele vor fi livrate la timp, fără erori.

Manuale cu greşeli în 2018

Aceasta nu este însă singura problemă din Educaţie. Anul trecut, sute de mii de manuale au fost tiprite cu greşeli. Cărţile de istorie, geografie şi matematică aveau erori.

Manualul Istorie de clasa a VI-a cuprindea greşeli atât de conţinut, cât şi de redactare. De exemplu, numele lui Michelangelo este scris greşit (Buonarotti în loc de Buonarroti), iar „Dumnezeu i-a investit pe regi“ în loc de învestit. De asemenea, se fac trimiteri către aplicaţii care nu se referă la tema în discuţie. Concret, la pagina 18, după ce se vorbeşte despre incaşi şi marele Inca, se face o trimitere la o aplicaţie de la pagina 19 care se referă la Cristofor Columb şi la azteci, nu la incaşi.

Manualul de geografie pentru clasa a VI-a avea următoarele greșeli: Turnu Măgurele este greșit poziționat pe o hartă, în locul Drobetei-Turnu Severin; Marea Moartă este plasată greșit, în loc de Marea Roșie; harta nu reprezintă Sudanul de Sud, deși a devenit țară independentă din 2011; atât Londra, cât și Paris sunt prezentate ca “al treilea oraș european”.

Din manualul de „Matematică și explorarea mediului” pentru clasa I, elevii puteau învăţa că numărul 12 este mai mare decât 16.

Manualul de Biologie de clasa a VI-a prezenta la pagina 10, la rubrica „Știați că…?” faptul că „Vasele de sânge însumează peste 160.000 de kilometri”. Peste 7 pagini mai tărziu, informația este contrazisă: „Totalitatea vaselor de sânge din corpul unui adult are o lungime de 96 000 km”.

De asemenea, într-o fotografie în care este prezentat sistemul de organe al omului, inima și ficatul sunt desenate greșit. Mai exact, imaginea este pusă în oglindă, iar organele sunt plasate pe partea greșită.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.