Sorina Pintea: nu vor fi concedieri în sistemul sanitar. Ministrul cere încetarea protestelor

concedieri în sistemul sanitar
Sorina Pintea

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat miercuri că nu se vor face concedieri în sistemul sanitar, nici acolo unde se va schimba numărul de paturi în unele secţii.

„Nu discutăm despre plafonarea sporurilor. Este Ordonanţa 114 care spune foarte clar că sporurile se acordă în limita celor acordate în decembrie 2018. Am vorbit azi despre creşterile salariale conform Legii salarizării, acei aproximativ 25%, am discutat despre modalitatea de finanţare a acestora precum şi de nevoia de restructurare, astfel încât fiecare spital să-şi adapteze serviciile medicale, nevoii de servicii medicale din zonă”, a afirmat Sorina Pintea, la finalul discuţiilor cu liderii sindicatelor din sistemul sanitar.

Ministrul infirmă zvonul despre concedieri în sistemul sanitar

În acest context, întrebat dacă se vor face concedieri în sistemul sanitar, ministrul Sănătăţii a negat. „Nu, nici vorbă (de concedieri în sistemul sanitar – n.red.). Noi vom găsi soluţii, iar sindicatele ne vor ajuta să oferim serviciile medicale de care are nevoie zona respectivă pe care o deservesc. (…) Aş reveni la chestiunea cu concedierea. Aş vrea să vă explic: dacă într-un spital avem 30 de paturi de chirurgie care sunt utilizate în proporţie de 50 la sută şi medicina internă care are un grad de utilizare peste sută la sută, este clar că trebuie să transformăm paturi de chirurgie în medicină internă. Deci nu este vorba de concediere, ci pur şi simplu de adaptare la nevoia de servicii medicale din zonă”, a explicat Sorina Pintea.

Referindu-se la regulamentul de sporuri care îi nemulţumeşte pe protestatari, ministrul a explicat că acesta a fost agreat de comun acord cu sindicatele, se aplică încă de anul trecut şi va face obiectul altor discuţii. Pintea le-a răspuns şi celor care acuză că majorările salariale de care au beneficiat sunt sub aşteptări. „O sută de lei este o majorare salarială, nu este o scădere, până la urmă” a spus Sorina Pintea.

Aproximativ două sute de reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas au protestat miercuri în faţa Ministerului Sănătăţii, nemulţumiţi de OUG 114/ 2018 şi de Legea 153/2017.

LĂSAȚI UN MESAJ