miercuri, septembrie 11, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăComorile din primul muzeu tehnic din România. La pas prin Sectorul 5

Comorile din primul muzeu tehnic din România. La pas prin Sectorul 5

-

Primul muzeu tehnic din România, Arenele Romane sau singura stradă în trepte din București sunt alte monumente din cartierului Filaret, din Sectorul 5 al Capitalei.

Străzile Sectorului 5 al Capitalei sunt pline de istorie, aici regăsindu-se printre cele mai importante monumente ale Bucureștiului.

Primul muzeu tehnic din România

Primul muzeu tehnic din România se află în Parcul Carol I. Muzeul Național Tehnic din București a fost fondat în 1909 de inginerul Dimitrie Leonida având ca model Muzeul Tehnic din München, vizitat de Leonida în perioada studiilor universitare efectuate la Școala Politehnică din Charlottenburg în apropierea Berlinului.

Deşi avea oferte de la renumita firmă Siemens şi de la Şcoala Politehnică din Charlottenburg, Dimitrie Leonida a ales să se întoarcă în România după terminarea studiilor. În anul 1908, el a înfiinţat prima Şcoală de Electricieni şi Mecanici. Ajutat de elevii săi, i inginerul a colecţionat piesele ce au constituit nucleul actualului muzeu.

Dintre exponatele muzeului, circa 500 sunt de o valoare inestimabilă. Pe lângă faptul că reprezintă repere pentru istoria ştiinţei şi tehnicii, acestea sunt extrem de rare pe plan mondial:

-Dinamul Edison, din anul 1884, care alimenta cu electricitate Teatrul Naţional Bucureşti;
-Motorul de la avionul IAR 81, din anul 1937, considerat la vremea sa al doilea cel mai performant din lume;
-Automobilul trăsură Olds Patent, din anul 1898, unul dintre primele automobile care au circulat în Bucureşti;
-Maşina cu aburi cu dublă expansiune Sulzer, din 1898, care a funcţionat la postăvăria din Azuga;
-Primul automobil cu formă aerodinamică construit în 1923 de Aurel Persu;
-Instalația de extracție a sării ,folosită la Salina Praid încă din 1737;
-Cilindrul primei mori cu abur din România, care a funcţionat la moara Assan din Bucureşti, din 1853;

Arenele Romane, închinate latinității poporului român

Nu departe de Muzeul Național Tehnic se află Arenele Romane, un teatru de vară cu o capacitate de 5.500 de locuri, ridicat de către arhitectul Leonida Negrescu, colaborator la proiectul Ateneului Român, şi inginerii Elie Radu și George Constantinescu.

Teatrul a fost construit împreună cu un complex de clădiri pentru „Expoziția generală română”, din 1906, dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I al României. La inaugurarea Arenelor Romane, festivitățile oficiale s-au încheiat cu spectacolul „Povestea Neamului”, de Vasile Leonescu și T. Duțescu-Duțu, care prezenta întreaga istorie a neamului românesc, de la intrarea lui Traian în Dacia, până la Războiul de Independență.

Castelul Vlad Ţepes din Dealul Filaretului

În cartierul Filaret găsim și Castelul Vlad Ţepes, cunoscut și drept „Turnul de apă”, a fost realizat la sugestia Regelui Carol I, un mare admirator al domnitorului român. Edificiul copiază la o scară mai mică Cetatea Poenari.

Castelul, construit de arhitecții Ștefan Burcuș și Victor Stephanescu, a fost inaugurat tot în anul de graţie 1906, cu ocazia organizării Expoziției Generale Române dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I al României, 25 de ani de la proclamarea Regatului României și 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani.

După 1990, edificiul a fost utilizat drept corp de gardă pentru o subunitate de jandarmi care asigura paza la câteva bănci din București.

În 2004, Castelul Vlad Țepeș a devenit sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor. A fost clasat ca monument istoric prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2.653/2010, sub denumirea Turnul de apă „Cetatea lui Țepeș Vodă”.

Misiunea Centrului Cultural și de Tineret Sector 5

Centrul Cultural și de Tineret Sector 5 susține proiecte, manifestări și activități culturale locale ale comunității, fiind un catalizator cultural comunitar – permițând formarea și consolidarea unei identități culturale locale.

Centrul Cultural și de Tineret Sector 5 susține accesul liber și oportunitățile egale la cultură, sport și educație continuă, oferind condițiile necesare însușirii valorilor, exprimării artistice libere și participării la manifestări și programe culturale, de dezvoltare, creative și educaționale, crescând gradul de acces și participarea cetățenilor la viața culturală.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Rareş Bogdan, atac la PSD: Nu mai doresc să stau la masă cu ei!

0
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, le-a spus miercuri jurnaliștilor că el „nu mai vrea să stea la masă cu PSD" și a adăugat că „singurul motiv pentru care PNL rezistă alături de PSD e războiul din Ucraina". CITEŞTE ŞI: Crin Antonescu...