Cluj-Napoca: Câinii vor avea voie în mijloacele de transport în comun dacă stăpânul le plătește bilet

ClujPrimăria Municipiului Cluj-Napoca a publicat noul Regulament pentru deținerea câinilor și accesului persoanelor însoțite de câini în oraș.Conform documentului înscrierea tuturor câinilor cu stăpân în baza de date națională este obligatorie.

Câinii vor avea voie și în autobuz. Ei vor putea să călătorească cu mijloacele de transport public dacă stăpânul lor plătește un bilet în plus. Câinii de talie medie și mare vor fi ținuți în lesă și vor purta botniță, iar cei de de talie mică vor fi ținuți în lesă, în brațe, în cușcă sau în geantă de transport, transmite TransilvaniaReporter.

Persoana însoțită de câini trebuie să aleagă „zona mai liberă a mijlocului de transport în comun și va evita orele de vârf și mijloacele de transport aglomerate”. Se consideră mijloc de transport neaglomerat acela care prin numărul călătorilor permite ținerea patrupedului la cel puțin 1 metru distanță de ceilalți călători.

Conducătorul autovehicului are dreptul să solicite persoanei însoțite de câine părăsirea mijlocului de transport în situația în care nu sunt respectate toate reglmentările legale, acesta fiind obligat să se conformeze.

Un proprietar poate avea câți câini dorește atâta timp cât sunt respectate condițiile de igienă, sănătate, protecție și bunăstare oferite acestora. Toți câinii de rasă comună (orice câine care nu poate fi asimilat unei rase omologate) și metișii (orice câine care provine din monta a două rase diferite sau cel puțin a unui câine de rasă) trebuie sterlizați, cu excepția câinilor a căror stare de sănătate sau vârstă nu permite această intervenție precum și a câinilor utilitari.

Costurile privind sterilitatea câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune sau metișii lor deținuți pe raza municipiului Cluj-Napoca, pot fi subvenționate total sau parțial, pe baza unei cereri adresate Consiliului Local Cluj-Napoca.

În ceea ce privește câinii deținuți în apartamente, regulamentul prevede că deținerea unui câine nu poate face obiectul impunerii de taxe ori cheltuieli în sarcina proprietarului, iar asociația de proprietari și vecinii trebuie să manifeste o atitudine tolerantă și civilizată față de proprietarii sau locatarii care dețin în condiții legale, temporar sau definitiv, unul sau mai mulți câini.

Persoanele care dețin câini în grădinile sau gospodăriile imobilelor sau alte perimetre îngrădite sunt obligați să le asigure animalelor adăposturi individuale, construite în funcție de caracteristicile animalului.

Spațiile destinate câinilor vor fi de două tipuri: locuri de joacă pentru câini (vor fi amenajate în fiecare cartier, cu o suprafață minimă de 300 mp) și parcuri de agrement pentru câini (vor fi amenajate în vecinătatea fiecărui cartier, cu o suprafață minimă de 1.000 mp, din care minim 30% din spațiu va fi separat pentru a fi utilizat de câinii de talie mică).

Regulamentul privind deținerea câinilor se află în dezbatere publică pe site-ul primăriei Cluj-Napoca.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.