Cine devine şeful CSM după 5 luni de scandaluri

Consiliul Superior al Magistraturii își alege un nou președinte. Pe 16 decembrie anul trecut, judecătorul Bogdan Mateescu, actualul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost votat interimar în această funcţie, după ce Secţia pentru judecători a CSM a respins candidaturile depuse de Gabriela Baltag şi Andrea Chiş.

CITEŞTE ŞI: Scandal în CSM: Se cere DEMISIA şefului Consiliului care s-a instalat interimar!

Consiliul Superior al Magistraturii alege, joi, un nou președinte. Bogdan Mateescu este cel care asigură interimatul acestei funcții la momentul actual, după ce celelalte două propuneri pentru funcția de președinte CSM, Gabriela Baltag şi Andrea Chiş, au fost respinse de magistrați.

Alegerile de joi, 12 mai, au un singur candidat – judecătorul Marian Budă.

Un nou președinte la CSM

Alegerea ca președinte interimar a lui Mateescu a fost contestată de mai mulți membri CSM, iar judecătoarele nominalizate pentru conducerea Consiliului i-au cerut demisia actualului președinte.

În data de 16 decembrie, Bogdan Mateescu fusese pus în fruntea CSM, iar cea de vicepreședinte i-a fost atribuită procurorului Nicolae Solomon. Conform prevederilor Constituţiei şi Legii 317/2004 privitoare la CSM, președintele și vicepreședintele trebuie să facă parte din secții diferite, iar mandatul exercitat nu trebuie să depășească un an, fără posibilitate de înnoire.
Cine poate candida la funcția de președinte CSM

În total, Consiliul este compus din nouă judecători și cinci procurori, pe care magistrații îi aleg în Adunările Generale ale parchetelor sau instanțelor de judecată. Pe lângă asta, în CSM există și doi reprezentanți ai societății civile, numiți de Senat, dar și trei membri de drept, anume ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Membrii aleși pot exercita un mandat de șase ani, fără posibilitatea de înnoire.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.