Scandal în CSM: Se cere DEMISIA şefului Consiliului care s-a instalat interimar!

Secţia Specială vrea să redeschidă un dosar în care e vizat un judecător din CSM

Judecătorul Bogdan Mateescu, actualul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost votat, joi, interimar în această funcţie, potrivit unui anunț al CSM.

Votul din plen a fost exprimat pentru situaţia în care Secţia pentru judecători nu reuşeşte până în data de 6 ianuarie, atunci când expiră mandatul lui Mateescu în funcţia de preşedinte, să se întrunească şi să vină cu o propunere pentru şefia CSM.

Secţia pentru judecători a CSM a respins, joi, candidaturile Gabrielei Baltag şi Andreei Chiş pentru funcţia de preşedinte al Consiliului. Cele două judecătoare, nemulțumite de soluția propusă de Bogdan Mateescu (interimatul până la obținerea unei majorități pentru desemnarea unui nou președinte), i-au cerut demisia președintelui CSM. Același gest a fost făcut și de judecătoarea Evelina Oprina.

Alegerea noii conduceri

Pe ordinea de zi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de joi s-a aflat punctul privind alegerea noii conducere – preşedintele şi vicepreşedintele.

Săptămâna trecută, Nicolae-Andrei Solomon a fost desemnat de Secţia pentru procurori a CSM drept candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

CITEŞTE ŞI: Comisia Europeană: În România nu este interzisă încălzirea cu lemne

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.

Cine face parte din Consiliu

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecătorii Simona Camelia Marcu şi Mariana Ghena – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea – Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ – Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş – Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag – Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina – Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan – Judecătoria Timişoara şi Mihai Bogdan Mateescu – Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Din CSM fac parte procurorii Codruţ Olaru – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Mihai Ban – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac – Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Tatiana Toader – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

Victor Alistar şi Romeu Chelariu au fost aleşi de Senat ca membri ai CSM din partea societăţii civile.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here