sâmbătă, iulie 20, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăCialapa, maidanezul trimis la operaţiunea de salvare din Turcia

Cialapa, maidanezul trimis la operaţiunea de salvare din Turcia

-

Câinii trimiși de România în Turcia pentru a participa la misiunile de căutare a victimelor cutremurelor au povești emoționante. Unii dintre ei au fost, la rândul lor, salvați în trecut.

CITEŞTE ŞI: Peste 100 de replici la cutremurele din Turcia și Siria. Bilanțul victimelor: 4.372 de persoane

„Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia”, a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Salvatorii români au început să construiască baza de operații, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.

Unul dintre câinii salvatori se numește Cialapa, are 8 ani și a salvat mai multe persoane în misiunea din 2019, atunci când a mers în Albania pentru a căuta victimele prinse sub clădirile prăbușite.

Nu este de rasă

„Lucrează cu noi de când s-a născut, a fost găsit într-un tomberon. Nu este un câine de rasă, este maidanez. Dar are talent. A participat și în Albania unde a găsit trei persoane decedate, din păcate. A fost o experiență dură, am dat cu nasul de realitate. Colegii noștri din Turcia vor da de o experiență și mai dezastruoasă.”, spune Vlad Popescu, președinte Clubului Câinilor Utilitari.

Toți câinii trimiși în Turcia sunt salvatori. O asociație care colaborează cu departamentul de situații de urgență a spus că anual, animalele au chiar și 20 de misiuni de căutare a persoanelor dispărute.

„Am trimis pe Zura și Aki. Atât Mihai, cât și Romică sunt experimentați. Câinii sunt atestați. Sunt câini devotați și vor vedea această deplasare nu ca o tragedie, ci ca o oportunitate. Câinii de căutare sunt cea mai eficientă variantă de a găsi oameni in dărâmături. Acolo unde nu merge tehnologia, funcționează câinele. Omul emană un miros și acest miros iese la suprafață prin crăpături.”, spune și Vlad Popescu, președinte Clubul Câinilor Utilitari.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Publicitatea la ţigările electronice, interzisă: Iohannis a promulgat legea!

0
Publicitatea explicită pentru produsele din tutun, dispozitivele și ţigaretele electronice, inclusiv de tip Vape sau pentru încălzirea tutunului este interzisă, conform prevederilor unei legi care a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis. CITEŞTE ŞI: Grindeanu, ceartă cu Ciucă: Și...