CFR acuză: Primăria Curtici și CJ Arad nu și-au făcut temele în cazul pasajului peste calea ferată

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a reacționat joi în scandalul legat de construcția unui pasaj rutier peste calea ferată la Curtici, parte a proiectului european de reabilitare a tronsonului feroviar Frontieră-Curtici-Arad-km 614. Administratorul infrastructurii feroviare acuză Primăria Curtici și Consiliul Județean Arad că nu și-au respectat angajamentele și de aceea apar probleme la tranzitarea pasajului de către autotrenuri.

„Amplasamentul pentru execuţia pasajului rutier de la Curtici a fost stabilit de comun acord cu autorităţile locale şi judetene care erau în funcţie la data elaborării proiectului tehnic. În stabilirea acestui amplasament s-a ţinut cont atât de posibilităţile reale de racordare a pasajului cu străzile oraşului Curtici, cât şi de intenţiile de sistematizare a zonei, prezentate la acea dată de reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene. Pentru execuţia acestui pasaj au fost respectate toate etapele legale – consultări publice cu autorităţile locale, avize şi autorizaţii de construcţie”, precizează CFR SA.

Oficialii companiei feroviare amintesc faptul că Primăria Curtici urma să facă o retrasare a străzii de conexiune pentru a asigura un acces direct în oraş, iar Consiliul Judeţean urma să realizeze o sistematizare a DJ 792C pentru a lărgi accesul spre pasaj, ambele lucrări urmând a fi executate în timpul derulării proiectului, din sursele de finanţare alocate în acest sens prin bugetele acestor instituţii (Primăria Curtici şi Consiliul Judeţean Arad).

„Constructia pasajului a început în anul 2012, iar până la finalizarea lucrărilor în anul 2015, nu au fost prevăzute şi executate nici un fel de lucrări de către cele două entităţi, din motive care nu ţin de voinţa CFR SA, iar în aceste condiţii pasajul rutier a fost racordat la drumurile existente”, menționează CFR SA într-un comunicat dat publicității joi.

Compania continuă, arătând că în orice zonă, nu numai la Curtici, apar anumite restricţii de circulaţie în orice alta zonă a drumului/străzii care presupune circulaţia simultană în curbă de 90˚ a două tiruri de mari dimensiuni sau a utilajelor agricole agabaritice, iar aceste restricţi nu au legătura cu construcţia propriu-zisă a pasajului.

Se menține și trecerea la nivel de la Curtici

„În dorinţa de a rezolva problemele reale de trecere a căii ferate şi pentru a facilita accesul locuitorilor oraşului Curtici, care nu deţin tiruri sau utilaje agricole agabaritice (combine, tractoare de mari dimensiuni etc) CFR SA a propus efectuarea unor verificări reale de trafic, în prezenţa unei comisii mixte (reprezentanţi CFR SA, Consiliul Judeţean, Consiliul Local, Poliţia rutieră etc). Rezultatele au confirmat cu succes că traficul rutier se poate desfăşura în condiţii normale, iar cetăţenii oraşului Curtici pot beneficia de această lucrare care îi va scuti pe viitor de lungile şi desele perioade de aşteptare la bariera de la trecerea la nivel cu calea ferată, amplasată în imediata apropiere a pasajului rutier nou-construit. În acelasi timp este menţinută şi trecerea la nivel existentă care permite cirulaţia vehiculelor de mari dimensiuni şi care de asemenea este conectată la o stradă care trece prin centrul oraşului”, se mai arată în comunicatul administratorului infrastructurii feroviare.

Ei precizează că, cu ocazia acestor verificări, a fost consemnată o singură problemă, şi anume încadrarea simultană a două tiruri de mari dimensiuni la urcarea/coborârea pe pasaj dinspre DJ 792C, dar pentru rezolvarea acesteia în perioada imediat următoare CFR SA împreună cu specialiştii de la Consiliul Judeţean vor veni cu o soluţie.

În opinia CFR SA, toate aceste inconveniente puteau fi evitate dacă şi reprezentanții autorităţilor locale îşi respectau angajamentele asumate cu ocazia începerii proiectului.

Pasajul rutier de la Curtici este o investiţie nouă, asumată de CFR SA şi inclusă în proiectul de reabilitare a tronsonului feroviar Frontieră-Curtici-Arad-km 614. Scopul acestui pasaj este acela de a asigura traversarea căii ferate şi o mai bună conexiune a cetăţenilor oraşului Curtici cu celelalte localităţi din zona, prin intermediul DJ 792C. Valoarea lucrărilor executate pentru acest pasaj este de 33.029.497 lei fără TVA.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here