Ce salarii au profesorii în Suedia

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Cei tentați să lucreze ca profesori în Suedia trebuie să știe că salariile nu se stabilesc ca în România, la nivel central, ci la nivel de regional și de localitate.

Profesorii suedezi primesc un salariu mediu de 1,2 – 1,3 ori mai mare decât venitul mediu pe economie, cuprins între 2.900 și aproape 3.200 de euro.

Salariul mediu pe economie în Suedia este însă de aproape şapte ori mai mare ca în România şi veniturile profesorilor cresc odată cu trecerea de la predarea în învăţământul primar şi cel gimnazial la învăţământul de liceu.

De altfel, această abordare este prezentă în majoritatea ţărilor, excepţie făcând Polonia, unde salariul mediu al unui profesor de gimnaziu este mai mare cu câţiva euro decât cel al unuia care predă la clasele primare sau de liceu.

Profesorii sunt evaluaţi de elevi şi bonusurile nu se acordă pentru performanţa individuală sau doar pentru că aceştia deţin o certificare, ci în funcţie de modul în care cunoştinţele acumulate îmbunătăţesc performanţele lor şi ale copiilor.

Fără a fi o surpriză pe primul loc se află Luxemburg cu un salariu minim anual de 65000 euro și un maxim de 132000, urmat de Marea Britanie, Germania, Danemarca și Suedia. În această ţară un profesor ajunge la un salariu anual cu maxime şi minime situate între 31000 şi 60000 euro.

Cei care vor să devină profesori în Suedia, trebuie mai întâi să urmeze cursuri de profil, în propria țara, sau echivalentul acestora în oricare stat al Uniunii Europene. În Suedia există 18 universități și colegii pentru instruirea viitorilor dascăli. Profesorii proaspăt ieșiți de pe băncile școlii nu pot speră la un salariu mai mare de 1.500-2.000 de euro pe luna. În funcție de experiență și de instituția la care predau, profesorii pot ajunge, în timp, la un salariu lunar de 3.500-4.000 de euro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here