Ce pot face românii care nu vor carte de identitate cu CIP

Românii care nu doresc, din varii motive, să treacă la cartea de identitate electronică, cu CIP, au la dispoziție o alternativă.

CITEŞTE ŞI: Ciucă, despre Unirea Mică: Dorinţa de emancipare naţională şi aspiraţiile legitime ale românilor trebuie să rămână repere ale acţiunii statului!

Autoritățile au stabilit că toți cei care nu doresc un act de identitate cu CIP, vor avea la dispoziție un alt tip de document. Este vorba despre o carte de identitate simplă, care conține toate date imprimate pe cartea electronică, cu excepția CIP-ului electronic și a informațiilor conținute de acesta.

Evident, persoanele respective nu vor beneficia de facilitățile pe care le vor avea posesorii documentelor de identitate electronice. În plus, posesorii de cărți de idenitate simple, fără CIP, nu vor mai avea posibilitatea să călătorească în afara României, în statele Uniunii Europene decât cu un pașaport valabil.

Noile cărţi electronice

Conform programului anunțat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), noile cărți electronice de identitate vor fi emise în toate județele până la finalul anului. Costurile de emitere pentru acest tip de buletin, estimate la 67 de lei, vor fi suportate de autoritățile statului.

Cartea de identitate electronică va avea dimensiunea unui card bancar și va păstra în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe act.

Astfel, data și locul nașterii nu vor mai fi trecute pe noul act de identitate, ci vor fi înscrise pe cipul electronic. De asemenea, vor fi înscrise electronic, adresa de domiciliu și cea de rezidență, dar și o serie de informații despre starea civilă. Cartea electronică de identitate va putea fi folosită atât în interacțiunile cu autoritățile sau instituțiile din țara noastră, cât și cu cele din străinătate. De asemenea, la preschimbarea actelor de identitate, românii nu vor mai trebui să prezinte certificatele de stare civilă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.