Ce persoane au prioritate la testarea pentru COVID-19

FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com
FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com

Experţii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, CNSCBT, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică au actualizat metodologia de supraveghere pentru COVID-19.

Specialiştii subliniază că nu mai este considerată contact direct al unui caz de COVID-19 persoana care a purtat masca sau echipamentul de protecţie corespunzător şi a respectat distanţarea fizică.

Contacţi direcţi sunt considerate  persoanele care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu un pacient care are COVID-19; care a avut un contact fizic direct – strângere de mână neurmată de igienizarea corespunzătoare. De exemplu – persoana care a avut contact neprotejat cu secreţiile infecţioase ale unui caz de COVID-19 sau a avut contact faţă în faţă la o distanţă mai mică de doi metri şi cu o durată de minimum 15 minute.

Tot contact direct este considerată persoana care a stat într-o sală de clasă, de şedinţe sau de aşteptare a unui spital, cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de doi metri, timp de minimum 15 minute. Acestora se adaugă personalul sanitar care îngrijeşte bolnavul şi cel de laborator care manipulează probele recoltate şi care nu poartă corect echipamentul de protecţie. Şi aceste două categorii sunt considerate contacţi direcţi, potrivit adevarul.ro.

  Când se apelează la secvenţiere

Secvenţierea pentru detectarea noilor variante de SARS-CoV-2 în cazul reinfecţiei se va face la minimum 180 de zile de la vindecarea primei infecţii, faţă de 90 de zile, cât era până acum.  Se va face secvenţiere şi în cazurile confirmate cu istoric de călătorie în afara ţării sau în ţară sau care au avut contact direct cu persoane revenite din alte ţări, în perioada de 2-14 zile anterioară debutului sau în perioada de 14 zile anterioară confirmării – pentru asimptomatici. 

Alte situaţii în care se impune secvenţierea genomică sunt cazurile confirmate provenind din zone în care este detectată creşterea rapidă a numărului de infecţii; la contacţi direcţi simptomatici/asimptomatici ai cazurilor confirmate cu una din noile variante; la contacţi direcţi – maximum 5 – din focare în care a fost detectat un caz cu o nouă variantă şi în cazurile simptomatice vaccinate complet, la care au trecut minimum 10 zile de la încheierea vaccinării complete. 

  Categorii care vor fi testate

  Criteriile pentru prioritizarea testării pentru depistarea SARS-CoV-2 prevăd că se vor face teste RT-PCR la persoanele vaccinate cu schemă completă şi la cele cu istoric de trecere prin boală dovedit medical,. Dar la care au trecut mai puţin de 180 de zile de la data primului test pozitiv, dacă acestea sunt simptomatice sau sunt simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2 efectuat în unităţi sanitare. 

În cazul persoanelor nevaccinate, cu schema de vaccinare incompletă, care au trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv sau care nu au avut niciodată boala vor fi testate RT-PCR dacă sunt simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2. O altă categorie testată RT-PCR este cea a pacienţilor transplantaţi sau a celor care vor fi transplantaţi. 

Persoanele nevaccinate, cu schema de vaccinare incompletă, care au trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 de zile de la data primului test pozitiv sau care nu au avut niciodată boala vor fi testate cu teste rapide antigenice dacă sunt simptomatice, contacţi direcţi ai cazurilor confirmate, în a 3-a – a 5-a zi de la contact, însoţitori ai pacienţilor copii cu boli oncologice sau cronice, precum şi însoţitorii copiilor cu COVID-19, în ziua internării sau cu o zi anterior internării.  Metodologia mai prevede testare antigenică de patru ori pe lună pentru persoanele nevaccinate instituţionalizate asimptomatice, pentru personalul de îngrijire din centre rezidenţiale şi pentru gravidele asimptomatice care se află în carantină la domiciliu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.