Încă 10 milioane de lei de la Firea pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Și alte șapte biserici primesc bani

Catedrala Mântuirii Neamului Sfințirea Catedralei Mânturii Neamului Catedrala mantuirii neamului 25 noiembrie 2018

Consiliul General al Municipiului Bucureşti votează, în şedinţa de miercuri, 12 decembrie, majorarea cu 10 milioane de lei a banilor daţi către Catedrala Mântuirii Neamului.

Suma totală dată de Primăria Capitalei către Patriarhie doar pentru acest edificiu, în 2019, ajunge la 45 milioane de lei, adică aproape 10 milioane de euro. În aceleaşi şedinţă, alocările către Administraţia Monumentelor şi Patrimoniuli Turistic se majorează cu 24,7 milioane de lei, bani care ajung tot în lăcașuri de cult. În total, 121.084.472 de lei din bugetul Bucureştilor au ajuns în biserici.

La începutul anului, din bugetul Bucureştiului, 15 milioane de lei erau prevăzuţi pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Suma a fost majorată în două rânduri, cu câte 10 milioane de lei – în şedinţele din 21 iulie şi 21 noiembrie, urmând ca ultima alocare pe anul acesta să fie prin rectificarea bugetară ce va fi aprobată pe 12 decembrie, când vor fi daţi tot 10 milioane de lei.

Mai mult, în decembrie, alte şapte biserici prmesc bani pentru prima dată în acest an de la bugetul Capitalei, iar pentru alte 31 de locaşuri de cult se fac supliemntări de bugete cu sume cuprinse între 23.000 şi un milion de lei. În acelaşi timp, se solicită diminuarea alocărilor bugetare pentru instituţii ca Muzeul Minicipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Teatrele Bulandra, Odeon, Ţăndărică.

Alți bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Suplimentarea sumelor alocate bisericii au loc cu toate că, în conformitate cu proiectul de buget rectificat publicat pe site-ul primăriei, veniturile primăriei scad cu 185 de milioane de lei faţă de prognozele iniţiale.

Astfel, în urma rectificării bugetare, în 2018, Primăria Capitalei a avut venituri proprii de 5.574.959.000 de lei, adică aproximativ 1.2 miliarde de euro. 2,17 la sută din acest buget a mers pentru constructia de biserici. Pe data de 25 noiembrie, zeci de mii de credincioși au participat la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului.

Catedrala Mântuirii Neamului este construită în proporţie de 95%, stadiul la roşu, urmând ca în viitorul apropiat să fie finalizate cupolele şi turla Pantocrator. Suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu Bisericii Ortodoxe pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului depășește 121 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

*