Tribunalul București: Sorin Oprescu a demolat ilegal casa lui Mihai Eminescu de pe strada Buzești

casa lui Mihai Eminescu

Tribunalul București a anulat autorizația de demolare dată de Primăria Capitalei pentru casa lui Mihai Eminescu de pe strada Buzești nr. 5, a anunțat Asociația Salvați Bucureștiul, cea care a dat în judecată Municipalitatea.

Primăria Capitalei, condusă la vremea respectivă de Sorin Oprescu, a demolat casa lui Mihai Eminescu pentru lărgirea străzii Buzești. Hotărârea Tribunalului București nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel București.

Potrivit Asociației Salvați Bucureștiul, DNA cercetează felul în care Primăria Capitalei a demolat mai multe clădiri de patrimoniu pentru lărgirea străzilor Buzești-Berzei. ”Dosarul 57454/3/2010, cel care a stat la baza deciziei luată de Tribunalul București, a fost inițiat de Asociația Salvați Bucureștiul. Este procesul cu numărul 161 câștigat de Asociația Salvați Bucureștiul în litigii de urbanism, protejarea spațiilor verzi sau protejarea patrimoniului. Imobilul în care a locuit Mihai Eminescu împreună cu Veronica Micle a fost demolat la sfârșitul anului 2010, pentru a face loc lărgirii străzii Buzești. În perioada 2010-2011, societatea civilă și organismele profesionale ale arhitecților au protestat față de demolările de clădiri de patrimoniu în zona Berzei-Buzești, propunând o soluție alternativă, cu același volum de trafic, dar fără demolări semnificative. Primăria condusă de Sorin Oprescu a ignorat și argumentele specialiștilor, și deciziile judecătorești și a continuat lucrarea în forma inițială”, se arată în comunicatul Asociației Salvați Bucureștiul.

Nu doar casa lui Mihai Eminescu a fost demolată ilegal

Prin hotărâri definitive ale instanțelor au fost declarate nelegale PUZ-ul pentru lucrarea Berzei-Buzești, declararea utilității publice, autorizațiile de construire și autorizațiile de desființare pentru cele peste 40 de imobile demolate.

„Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a câştigat definitiv numeroase procese civile, demonstrând că majoritatea imobilelor au fost demolate ilegal. E important ca toți ce vinovați de abuzuri să plătească pentru distrugerea patrimoniului cultural al Bucureștiului”, a declarat deputatul de București Nicuşor Dan.

Un dosar penal pentru abuzurile întregului proiect Berzei Buzești a fost declinat anul trecut de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 6 către Direcția Națională Anticorupție, unde este în curs de cercetare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here