Arafat este supărat că nu mai poate cumpăra ambulanțe. O investigație Cetățeanul.net a dus la anularea unei licitații

Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat susţine că rezultatul avertizărilor şi tentativelor de a găsi soluţii concrete şi urgente pentru achiziţia de ambulanţe pentru SMURD s-a limitat doar la nivel de declaraţii ale ministrului Florian Bodog, care ”nu reprezintă soluţii reale, ci doar întârzieri suplimentare şi o încercare de a linişti personalul din sectorul de urgenţă şi mass-media”.

”Anunţul domnului Ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, făcut Vineri la Craiova, referitor la achiziţia ambulanţelor pentru SMURD şi serviciile de ambulanţă, menţionând că acordul semnat în 2016 între cele două ministere, cel al Sănătăţii şi cel al Afacerilor Interne, nu mai este valabil în baza noii legislaţii, ascunde multe adevăruri nespuse şi este de fapt, pentru cei care cunosc bine situaţia şi evoluţia ei, un anunţ al întârzierii achiziţiilor de ambulanţe pentru SMURD şi serviciile de ambulanţă şi nu al demarării procedurilor, care au fost deja demarate de fapt dar nu sunt «agreate», dorinţa fiind de a repeta totul de la zero lăsând la o parte muncă realizată de comisii mixte care au muncit câteva luni deja pe acest subiect la nivelul IGSU”, scrie Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Craiova, că urmează să fie demarată procedura de achiziţie atât pentru ambulanţe, cât şi pentru dotările necesare SMURD, după ce Ministerul Sănătăţii reînnoieşte protocolul cu Ministerul Afacerilor Interne, conform noilor proceduri de achiziţie publică.

Reamintim că în luna februarie, Cetățeanul.net a publicat o investigatie in care am prezentat cum Inspectoratul General pentru Situatii de Urgență pregătea atribuirea unei licitații pentru ambulanțe, contract cu o valoare de 210 milioane de euro. Printre condițiile de licitație se preciza prezența unui anume defibrilator al cărui distribuitor pentru România este firma Deltamed Cluj.

Licitația pentru „ambulanțele lui Arafat” la IGSU. Defibrilatorul pe cartelă care poate trimite 210 de milioane de euro la Cluj

Explicațiile lui Arafat

Secretarul de stat menţionează că, la revenirea din misiunea oficială pe care o are la întâlnirile ONU şi NATO din Mexic şi SUA, va explica public toate demersurile efectuate în ultimii ani până inclusiv săptămâna trecută, când a trimis ministrului Sănătăţii o scrisoare privind situaţia de acum, la care, susţine Arafat, a început să contribuie din păcate şi Florian Bodog: ”blocajele şi modul în care am fost sabotaţi, în mod deosebit la nivelul Ministerului Sănătăţii, şi mă refer aici la funcţionari din cadrul Ministerului Sănătăţii care au sabotat procesul de dotare al serviciilor de ambulanţă şi SMURD în mod continuu, ca să ajungem într-o situaţie fără precedent în sistemul de urgenţă, situaţie care începe să pună viaţa pacienţilor în pericol”.

SMURD
Raed Arafat

”Am aşteptat şi am sperat că semnalele de alarmă date, de mine şi de unii colegi din sistemul de urgenţă, în ultima perioadă, să fie înţelese şi să stăm la masă să găsim soluţiile optime pentru a rezolva urgent situaţia critică în care ne aflăm şi care, chiar dacă nu a început deja să ucidă oameni şi să producă victime, va începe să aibă acest impact într-un timp foarte scurt. Rezultatul avertizărilor şi tentativelor de a găsi soluţii concrete şi urgente s-a limitat doar la nivel de declaraţii ale domnului ministru care nu reprezintă soluţii reale, ci doar întârzieri suplimentare şi o încercare de a linişti personalul din sectorul de urgenţă şi mass-media care preia informaţiile respective ca atare la acest moment!”, susţine Arafat.

El spune că nu vrea să intre, pe cât este posibil, în polemică cu ministrul Ssănătăţii, fiind adeptul unor soluţii constructive.

”Însă între ce doreşte să facă dânsul şi găsirea unor soluţii reale în interesul public rămân cel care îşi va exprima punctul de vedere luând în considerare doar interesul populaţiei şi al sistemului de urgenţă! Sper că totuşi înţelepciunea şi interesul real pentru beneficiarii fără voie ai sistemului de urgenţă să-l determine pe domnul ministru să-şi revizuiască abordarea astfel încât să putem începe remedierea situaţiei în cel mai scurt timp posibil, lăsând la o parte aspectele ce nu au de a face cu realitatea”, încheie Raed,

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here