Alina Moșneagu (Curtea de Apel București): Dincolo de aspirația personală de a evolua profesional este mai importantă contribuția pe care o poți aduce ca judecător

Într-un interviu pentru Juridice.ro, judecătoarea Alina Moșneagu, de la Curtea de Apel București, a vorbit despre pregătirea și calitățile pe care trebuie să le aibă un judecător pentru a aspira la promovarea la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Alina Moșneagu spune că dincolo de aspirația personală de a evolua profesional este mai importantă contribuția pe care o poți aduce ca judecător – prin experiența acumulată și prin calitatea muncii depuse – la activitatea instanței în cadrul căreia activează corpul de elită al judecătorilor acestei țări. „Dacă vrei să faci parte dintr-o elită trebuie să ai suficiente elemente care să te îndreptățească să crezi că poți desfășura o activitate demnă de o elită”, crede cu tărie magistratul.

Juridice.ro: Cum se face pasul spre un astfel de concurs, întrucât cea mai mare parte a judecătorilor se opresc la examenul de promovare la curtea de apel?

Alina Moșneagu: Participarea mea la concursul de promovare în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție s-a încheiat după etapa interviului cu un alt calificativ decât cel de ,,admis’’.

M-ați întrebat cum se face pasul spre un astfel de concurs. Nu cred că există un răspuns general valabil, ține mai degrabă de o opțiune personală pe care o faci după un anumit parcurs profesional, având o vechime de cel puțin 18 ani în magistratură și un anumit standard al pregătirii profesionale și al activității pe care o desfășori zi de zi în vederea înfăptuirii unui act de justiție de calitate. (…)

Am absolvit în calitate de șefă de promoție toate formele de învățământ parcurse începând cu liceul, continuând cu Facultatea de Drept din Iaşi și terminând cu Institutul Național al Magistraturii; în plus, la Facultatea de Drept am avut prima medie la examenul de admitere (în anul 1999), iar media tuturor anilor de studii a fost 10, respectiv la Institut am avut prima medie de admitere, iar media examenului de absolvire a fost, de asemenea, 10. Vă spun acestea (în speranța că nu am depășit limitele unei modestii adecvate), pentru că am convingerea că prima condiție pe care trebuie să o îndeplinească orice judecător este aceea de a se pregăti foarte serios și în mod constant.

O altă condiție cred că privește modul în care experiența profesională, abilitățile dobândite pe parcursul carierei în cadrul activității de judecător sau a activităților adiacente celei de judecată ar putea fi valorificate la nivelul instanței supreme. Cred că dincolo de aspirația personală de a evolua profesional este mai importantă contribuția pe care o poți aduce ca judecător – prin experiența acumulată și prin calitatea muncii depuse – la activitatea instanței în cadrul căreia activează corpul de elită al judecătorilor acestei țări. Dacă vrei să faci parte dintr-o elită trebuie să ai suficiente elemente care să te îndreptățească să crezi că poți desfășura o activitate demnă de o elită.

Acestea au fost motivele care, în esență, au stat la baza opțiunii mele de a face acest pas.

Juridice.ro: Un judecător când redactează motivarea unei hotărâri judecătorești ar trebui să o facă ca și cum acea hotărâre ar urma să fie supusă evaluării de către o comisie, așa cum se întâmplă în cazul concursului de promovare la Înalta? Una dintre probele acestui concurs este evaluarea unor hotărâri ale candidatului.

Alina Moșneagu: Un judecător trebuie să redacteze hotărârea judecătorească în așa fel încât considerentele pe care se sprijină soluția pronunțată să fie înțelese de către justițiabil, el este beneficiarul actului de justiție. Cred că este o formă de respect față de cei care vin în fața noastră căutând dreptatea, dar și față de roba pe care o purtăm. Hotărârea judecătorească reprezintă rezultatul concret, sinteza operei de judecată, iar motivarea acesteia reprezintă argumentarea în scris a rațiunii ce-l determină pe judecător să adopte soluția dispusă în cauză.

Așadar, sub aspectul calității motivării, nu prezintă niciun fel de relevanță, din punctul meu de vedere, eventualitatea unei candidaturi la instanța supremă sau modul în care opinia publică s-ar putea raporta (pozitiv sau negativ) la hotărârea judecătorească. Standardul de calitate trebuie să fie același, fie că este vorba despre o cauză simplă, fie că se motivează soluția dată într-un dosar complex sau mediatizat. În realitate, orice cauză este importantă pentru cel care vine în fața judecătorului și trebuie tratată ca atare, cu atât mai mult în materie penală, unde soluția pronunțată are întotdeauna un impact puternic asupra vieții justițiabilului.

Citiți integral interviul Alinei Moșneagu pe Juridice.ro

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.