Adina Florea și-a depus candidatura la șefia Secției Speciale (SS)

Procurorul șef adjunct al Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, denumită și Sectia Specială, Adina Florea, și-a depus candidatura la șefia acestei structuri, după ce Gheorghe Stan a fost ales judecător al Curții Constituționale de Camera Deputaților, el fiind propunerea PSD.

Alături de Adina Florea au mai candidat doi procurori: Sorin Eugen Iasinovschi și Bogdan Pîrlog.

Potrivit CSM, candidatura lui Bogdan Pîrlog a fost respinsă, deoarece nu ar fi avut vechimea de 18 ani necesara ocupării funcției. El este procurorul militar care a deschis ancheta în cazul protestului din 10 august 2018.

Cel de-al treilea candidat, Sorin Eugen Iasinovschi, este procuror în cadrul Secției Speciale.

Procurorul Adina Florea este recunoscută pentru anchetele îndreptate împotriva colegilor procurori anticorupție, dar și pentru faptul că a înregistrat un dosar penal pe numele lui Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), după o plângere depusă de luju.ro.

Anchete de mântuială

În ultimile luni, Adina Florea s-a remarcat prin anchetele deschise împotriva fostei sefe a DNA, Laura Codruta Kovesi, si a mai multor fosti procurori din DNA.

Fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, a propus-o pe Adina Florea de trei ori pentru funcția de procuror-șef DNA, însă președintele Klaus Iohannis a refuzat motivat.

Cele două alineate invocate de preşedinte se referă la colaborarea cu serviciile de informaţii şi la existenţa unui interes personal celor numiţi în funcţii de conducere.

Alineatul 10 prevede că  „nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege.”

Alineatul 12 menţionează că „îÎnainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea”.

 

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.