Senatorii au dat undă verde vânării urşilor, timp de 5 ani

Senatorii au decis: Liber la ucis urşi în România

Senatorii au scos urșii de sub protecție și au dat liber la vânătoare. Miercuri a fost adoptată o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic prin care ursul a fost inclus, pentru o perioadă de 5 ani, pe lista animalelor sălbatice pentru care vânarea este permisă în anumite perioade ale anului. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

Potrivit unui amendament adoptat de plen, ursul a fost eliminat de pe lista cu animale pentru care vânarea este interzisă şi inclus, pe o perioadă de cinci ani, pe lista cu animale care pot fi vânate în anumite perioade. Este vorba de 1 aprilie – 30 mai şi 1 septembrie – 1 decembrie. Cuantumul despăgubirilor în cazul unor fapte ilicite este de 20.000 de euro în care vânarea este permisă şi 40.000 de euro în afara acestor perioade.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de un grup de parlamentari de la PSD. Ea a fost aprobată de Senat cu 68 de voturi „pentru” şi 13 abţineri.

„Pentru o perioadă de 5 ani, ursul a fost trecut în altă anexă, care permite emiterea unor autorizaţii prin care populaţia de urs poate fi optimizată. Prin reducerea în ultimii ani a intervenţiei oamenilor, populaţia de urs a scăpat practic de sub control. Dacă ne uităm la alte state UE, vedem că folosesc acest drept de derogare de la Directiva UE şi intervin în mod profesionist şi hotărât pentru reglementarea şi optimizarea populaţiei. Asta dorim şi noi de la Ministerul Mediului – să găsească în această perioadă o soluţie să negocieze cu Comisia Europeană un program de derogări prin care să se intervină, alături de asociaţiile de vânătoare, pentru optimizarea populaţiei de urs din România”, a afirmat, miercuri, pentru AGERPRES, senatorul UDMR Tanczos Barna.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.