PORTRET. Dancilă îl vrea pe Eugen Teodorovici premier dacă va fi aleasă președintele României

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici vrea să fie șeful femeilor din PSD

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a lucrat doar în sectorul bugetar mai bine de 25 de ani, este dorit de Viorica Dancilă premier în cazul în care aceasta va ajunge președintele României. 

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat la Vaslui că se gândeşte la un tandem preşedinte-premier pentru campania electorală. Dăncilă a spus că una dintre persoanele luate în calcul este ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

 „Am în vedere mai multe persoane, am în vedere o persoană care cred că s-ar discuta foarte bine. Cred cu tărie că trebuie să ieşim cu un tandem pentru că am văzut că există atâta dezinformare încât cine ştie ce lucruri mai apar în spaţiul public şi pentru a limpezi lucrurile cred că trebuie să ies cu o propunere de prim-ministru.”, a declarat Dăncilă.

Întrebată dacă o posibilă propunere ar putea fi Eugen Orlando Teodorovici, Viorica Dăncilă a răspuns: „Categoric, da”.

Eugen Teodorovici a fost ales președinte executiv al PSD după ce inițial a anunțat că dorește să candideze la președinția partidului dar și-a retras candidatura în favoarea Vioricăi Dancilă , care a fost desemnată de socialdemocrați președinta PSD , cu doar două voturi împotrivă.

Ministrul Finanțelor a făcut recent unele declarații care au dat naștere unor reacții critice, ultima din ele fiind cea potrivit căreia studenții să nu mai beneficieze de gratuități pe transportul CFR . Teodorovici a mai declarat că studenții ar trebui să lucreze cițiva ani în țară după terminarea facultății,  pentru a-și achita astfel cheltuielile făcute de statul român cu școlarizarea lor.

Ministrul Teodorovici a declarat război nu numai studenților dar și multinaționalelor cât și marilor companii dar și băncilor.  La începutul anului 2019, Eugen Teodorovici cerea ANAF să facă verificări la bănci, multinaționale și marile companii. „Sunt convins că tot ce s-a întâmplat în acești ani, după Revoluție, în zona insolvenței, în zona marilor corporații, în zona sistemului bancar, în zona multor elemente care au făcut obiectul ordonanței faimoase 114, vin din neaplicarea legii de către ANAF.  adică nu poți să ai în zona de insolvență, faliment, 63 de miliarde de lei „, declara în luna ianuarie ministrul Teodorovici.

Ascensiunea lui Teodorovici

Carieră profesională a lui Teodorovici s-a desfășurat doar în domeniul bugetar, acesta începând, în anul 1971,  că referent în cadrul Direcției Generală de Management, Marketing, Prognoza și Resurse Umane din cadrul Ministerului Transporturilor, unde activează timp de 6 ani.

În anul 1997 devine expert în Direcția Generală de Integrare Europeană iar în anul 1999 se mută pe aceeași poziție , unde va fi director în Departamentul pentru Integrare Europeană  până în decembrie 1999. La începutul anului 2000 este numit director al Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe  iar din luna decembrie va conduce timp de 4 ani Direcția de Coordonare a Programelor ISPA și Sapard din Ministerul de Finanțe.

Orlando Teodorovici va rămâne în Ministerul de Finanțe până în anul 2009, unde ocupă pe rând postul de director general al Autorității de Management pentru Infrastructură, secretar de stat și director general al Autorității de Management ISPA. Din iunie 2009 și până în mai 2012, Eugen Teodorovici este director al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi a României.  În a două jumătate a anului 2012 este consilier de stat în cadrul Aparatului Propriu de Lucru al primului ministru iar din decembrie 2012 este ministru al fondurilor europene în Guvernul Victor Ponta și senator de Buzău. Din anul 2015 este ministru al Finanțelor Publice, funcție pe care o ocupă și în prezent în guvernul condus de Viorica Dancilă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.