500 de porci au fost eutanasiați din cauza pestei porcine africane

pestă porcină
Porcii eutanasiați au fost puși într-o groapă

Circa 500 de porci au fost eutanasiați în ultimele două săptămâni, din cauza suspiciunilor de pestă porcină africană (PPA) apărute în unele comunităţi izolate din Delta Dunării, a declarat prefectul judeţului Tulcea, Lucian Furdui, citat de Agerpres.

„Astăzi (joi, n. red.), medicii veterinari au acţionat în zonele Chilia Veche, Partizani şi Pardina. Sunt focare răzleţe, unde au fost găsite suine moarte. Per total, în ultimele două săptămâni, circa 500 de animale au fost sacrificate din cauza PPA”, a afirmat Furdui.

Medicii veterinari depun eforturi „colosale” pentru a ţine sub control focarele de PPA.

„Toate autorităţile colaborează şi primim sprijin din partea Unităţilor Locale de Sprijin pentru a evita dispersarea virusului în zona de terasă a judeţului. De exemplu, primăriile pun la dispoziţie mijloacele de transport pentru animalele eutanasiate din cauza PPA”, a mai spujs prefectul judeţului Tulcea.

Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi, a solicitat joi ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, sprijin pentru începerea vânătorilor de extracţie a mistreţilor în imediata apropiere a comunităţilor pentru a se evita astfel contactul dintre mistreţii purtătorii de PPA şi porcinele din gospodăriile private ale localnicilor.

„Nu am făcut cerere scrisă (pentru extracţia mistreţilor din apropierea localităţilor, n. red.), dar atât eu cât şi ceilalţi primari din Deltă am făcut această solicitare, pentru că trebuie să-i speriem măcar pe mistreţi. Ucrainenii bubuie (împuşcă, n. red.) în partea cealaltă (a Dunării, n. red.) şi trec cârduri întregi de mistreţi pe Dunăre. În ultimul timp, de când a apărut boala, au cam dispărut mistreţii”, a afirmat primarul Cernega în timpul discursului susţinut la inaugurarea staţiei de tratare a apei potabile din satul Ceatalchioi.

Primele focare de PPA au apărut în judeţul Tulcea, vineri, 8 iunie, în satele Ceatalchioi şi Sălceni, comuna Ceatalchioi, după ce, în ultimii ani, zeci de asemenea focare au fost confirmate în Ucraina şi Republica Moldova, în apropierea graniţei cu România.

Cetățeanul.net făcea publice, în urmă cu o săptămână, imagini în care se arăta că autoritățile ingropau porcii omorâți în loc să îi incinereze. 

LĂSAȚI UN MESAJ