Procurorii din CSM cer verificări la secția Adinei Florea după solicitarea repetată a dosarului Teldrum de la DNA

Procurorii din CSM cer verificări la secția Adinei Florea

Procurorii din CSM cer verificări la secția Adinei Florea după solicitarea repetată a dosarului Teldrum de la DNA, cererea fiind făcută Inspecției Judiciare care urmează să demareze un control.

În același timp, Secția pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii susține că s-au făcut presiuni asupra procurorilor DNA și asupra judecătorilor de la instanța supremă, după ce subordonații Adinei Florea au cerut judecătorilor detalii despre compunerea completurilor de judecată, aceeași cerere fiind invocată de Liviu Dragnea în dosarul angajărilor ilegale de Protecția Copilului Teleorman.

”Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât dispunerea unui control al Inspecţiei Judiciare la Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie privind modul de înregistrare, repartizare, precum şi prioritizarea soluţionării dosarelor de la data operaţionalizării acestei secţii până la data de 01.04.2019. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât ca prin solicitarea repetată a dosarului nr.986/P/2014 (TEL DRUM) aflat în instrumentarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, s-a adus atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor din cadrul Ministerului Public, componentă a autorităţii judecătoreşti. De asemenea, s-a constatat că prin acest demers s-a pus presiune şi s-a afectat independenţa procurorului de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată în decizia Secției pentru procurori din CSM.

În același timp, procurorii din CSM au decis sesizarea Inspecţiei Judiciare privind respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare în înregistrarea şi soluţionarea dosarului având ca obiect plângerea formulată împotriva lui Frans Timmermans, prim vicepreşedinte al Comisiei Europene. Adina Florea a înregistrat plângerea celor de la luju.ro, apoi au deschis dosar penal pe numele lui Timmermans și după o lună au clasat dosarul în condițiile în care Secția Specială (SS) nu era competentă să ancheteze oficiali europeni.

Procurorii din CSM cer verificări la secția Adinei Florea și în dosarul angajărilor ilegale

Mai mult, procurorii din CSM au cerut plenului Consiliului să constate că Secția Adinei Florea a încălcat independența judecătorilor de la instanșa supremă după ce au cerut detalii privind constituirea completurilor de judecată specilizate pe fapte de corupție, solicitare care a venit ulterior și din partea avocaților lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor ilegale de la Protecția Copilului Teleorman.

În plus, Inspecția Judiciară va trebui să verifice modul de comunicare publică al Secției Speciale, după ce în mass-media au aparut mai multe documente din dosare, în condițiile în care urmărirea penală este nepublică.

Procurorul Cristian Ban a cerut, joi, în şedinţa Secţiei pentru procurori, ca Inspecţia Judiciară să facă un control la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), pe modul cum sunt înregistrate sesizările şi maniera în care sunt prioritizate dosarele, pornind de la cauza „Tel Drum”.

Nemulțumirea procurorului Ban

Potrivit Medifax, Cristian Ban a dat drept exemplu modul în care Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie a cerut de la DNA, de mai multe ori, transmiterea dosarului „Tel Drum”, în baza unei sesizări anonime înregistrate ca şi dosar penal, care s-a dovedit a fi un nume de stradă şi al unui actor de comedie, arată referatul transmis de procurorul general către Consiliul Superior al Magistraturii.

„În cuprinsul acestui referat primit de la Parchetul General, ar rezulta un mod total necorespunzător de înregistrare a unor sesizări ca dosare penale. Avem o situaţie hilară în care o sesizare anonimă este înregistrată cu număr unic ca şi dosar penal pentru a se dovedi că, de fapt, este un nume de stradă, un nume al unui actor de comedie. O astfel de modalitate de înregistrare a unor dosare penale o apreciez eu ca fiind eu ca fiind una necorespunzătoare. De asemenea, din cuprinsul referatului, mă îngrijorează modul prin care, în mod repetat, Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie a solicitat de la o altă structură, în speţă DNA, în baza dosarului creat, cum am spus anterior, pe un denunţ anonim, un dosar ultra-mediatizat, cunoscut de toţi ca dosarul Tel Drum”, a declarat, joi, în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori, Cristian Ban.

Astfel, Cristian Ban a solicitat Secţiei pentru procurori din CSM să solicite Inspecţiei Judiciare să dispună un control la structura de parchet condusă acum de Gheorghe Stan și de Adina Florea ca adjunct.

„Pe aceste considerente, eu solicit Secţiei să ia act şi să constate aceste încălcări ale independenţei şi imparţialităţii procurorilor din cadrul Ministerului Public şi din cadrul DNA, iar în al doilea rând având în vedere modul, unul necorespunzător de lucru, de înregistrare a dosarului la Secţia de investogare, având în vedere şi făcând o conexiune şi cu dosarul privindu-l pe Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, eu apreciez ca oportun şi necesar dispunerea unui control tematic la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie de către Inspecţia Judiciară, care să aibă în vedere ca obiective modul de înregistrare a sesizărilor în cadrul acestei unităţi de parchet, altele decât cele preluate în urma operaţionalizării acesteia, de la data operaţionalizării până în prezent, respectiv 1 aprilie 2019”, a spus procurorul.

Kovesi, stabilită ca țintă imediată de SS

Cristian Ban a spus că trebuie verificată şi maniera în care sunt prioritizate dosarele. „De asemenea, având în vedere că în ultimul timp au apărut şi sunt mediatizate ca fiind în lucru sau dosare în lucru în care s-au dispus diverse măsuri procesuale, dosarul cunoscut publicului ca dosarul Tel Drum, cazul de pe ordinea de zi privindu-o pe doamna procuror Kovesi, se constată că aceste dosare au fost înregistrate în urmă cu 3-4 luni, ori ştim prea bine că pe rolul acestei Secţii speciale se află sute sau chiar mii de dosare mai vechi de un an, motiv pentru care eu apreciez ca un al doilea obiectiv al controlului Inspecţiei trebuie să privească modul de prioritizare al soluţionării dosarelor de către Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie”, a completat Ban.

Secţia pentru procurori a admis ulterior solicitarea procurorului Cristian Ban.

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să verifice posibile abateri disciplinare comise de procurorul şef adjunct al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, Adina Florea, referitor la solicitarea de transmitere a dosarului Tel Drum de la DNA. „Am sesizat CSM cu constatările făcute cu ocazia soluţionării conflictului de competenţă”, a precizat, pentru Mediafax, Augustin Lazăr.

Pe 13 martie 2019, procurorul general anunţa că a decis că Direcţia Naţională Anticorupţie este structura competentă să instrumenteze dosarul Tel Drum. Potrivit acestuia, decizia a fost pronunţată ca urmare a constatării că faptele care fac obiectul urmăririi penale în dosarul nr 986/P/2014 al D.N.A. nu au nicio legătură cu faptele denunţate anonim în dosarul nr. 1164/P/2018 al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Şeful DNA, Călin Nistor, a sesizat procurorul general pentru ca acesta să decidă care parchet, dintre DNA şi Secţia de anchetă a magistraţilor, este competent să efectueze urmărirea penală în condiţiile în care Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie a solicitat de mai multe ori transmiterea dosarului. DNA şi a transmis o copie a dosarului către Secţia de anchetă.

În dosarul „Tel Drum”, procurorii DNA au anunţat că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.