4 din 5 pacienţi COVID-19 au deficienţă de vitamina D. Ce spun specialiștii

Vitamina D

Vitamina D joacă un rol în aproape toate procesele din organismul nostru, dar și în lupta cu COVID-19. Un studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, efectuat pe 216 pacienţi, relevă că 82% dintre pacienţii cu Covid-19 au deficienţă de vitamina D.

Bolnavii de COVID-19 care au fost observaţi în cadrul acestui studiu se aflau internaţi la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din oraşul spaniol Santander. Cercetătorii au observat că aproximativ 82% dintre cei 216 de pacienţi cu COVID-19 de la Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsă de vitamina D şi că bărbaţii prezentau niveluri mai scăzute decât femeile, potrivit Agerpres.

Vitamina care ar putea ajuta la tratarea infecției cu COVID-19

Vitamina D este un hormon produs de rinichi ce controlează concentraţia de calciu din sânge şi care afectează sistemul imunitar, se arată într-un comunicat la Societăţii de Endocrinologie ce regrupează peste 18.000 de experţi din 122 de ţări.

Deficienţa de vitamina D este asociată unei varietăţi de probleme de sănătate, iar comunitatea ştiinţifică cercetează încă motivul.

Totodată. tot mai multe studii semnalează efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, mai ales în ceea ce priveşte protecţia împotriva infecţiilor.

În acest sens, Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria, este de părere că ar trebui identificată şi tratată deficienţa de vitamina D mai ales în rândul grupurilor de risc, precum vârstnicii şi pacienţii cu comorbidităţi.

Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacienţilor cu COVID-19 care prezintă niveluri scăzute ale acestui hormon în sânge, având în vedere că „ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular, cât şi al celui imunitar”, notează expertul.

Rolul vitaminei D în organism

Cel mai important rol al vitaminei D este de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, care formează și menține oasele puternice.

  • Contribuie la buna functionare a tiroidei, paratiroidei si hipofizei
  • Previne aparitia rahitismului, osteoporozei si fracturilor
  • Asigura o functie neuromusculara normala
  • Are rol in reglarea ritmului cardiac
  • Este necesara pentru buna formare si dezvoltare a creierului si ajuta la optima functionare mentala pe parcursul vietii
  • Stimuleaza activitatea sistemului imunitar
  • Potenteaza functiile pe care le exercita vitaminele A si C in organism
  • Contribuie la prevenirea unor boli autoimune

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.