RĂZMERIŢĂ în PNL. Emil Boc, critici dure la premierul Cîţu: Derapajele nu vor rămâne nesancţionate!

Primarii de municipii, în frunte cu preşedintele Asociaţiei Municipiilor, Emil Boc (PNL), critică Guvernul Cîţu pentru lipsa de transparenţă în adoptarea unor măsuri ca vizează Codul Administrativ.

Aceştia sunt nemulţumiţi în legătură cu Ordonanţa de Urgenţă pregătită de Guvern, prin care sunt adoptate mai multe măsuri fiscal-bugetare şi care amână cu un an pensiile speciale ale primarilor.

„Având în vedere Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care va fi supusa aprobarii în urmatoarea şedinţa de Guvern, Asociaţia Municipiilor din România face următoarele precizări: -Prin Codul administrativ este statuată obligaţia autorităţilor publice centrale de a consulta structurile asociative ale administraţiei publice locale asupra oricărui proiect de act normativ care priveşte în mod direct administraţia publică locală. În situaţiile urgente, termenul de consultare este de 10 zile lucrătoare.

-Constatăm cu dezamăgire că „practicile nesanatoase” ale guvernelor anterioare au fost însuşite rapid de Guvernul Cîţu. Proiectul de OUG propus spre adoptare ,fara consultarea AMR si a celorlalte structuri asociative, transformâ astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administraţia centrală-administraţia locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt şi litera şi spiritul ei.

-Adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistenţă socială, educaţie, salarizare, sănătate, muncă, etc, fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenţei şi dialogului cu structurile asociative , este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, aşa cum şi-a asumat prin programul de guvernare.”, transmite Asociaţia Municipiilor din România, printr-un comunicat de presă. Primarii de municipii îi transmit şi un mesaj premierului, dar şi miniştrilor din cabinet şi ameninţă că vor sancţiona „public şi juridic” derapajele Executivului.

„Transmitem primului-ministru şi miniştrilor cabinetului Cîţu un mesaj ferm: Dialogul instituţional nu este o opţiune a unui ministru sau a unui funcţionar din minister, ci o obligaţie legală a Guvernului Romaniei , statuată atât în Codul administrativ, cât şi în Carta europeană a autonomiei locale, iar Asociaţia Municipiilor din România nu va lăsa nesancţionate, public şi juridic, derapajele de la această obligaţie”, se mai arată în acelaşi comunicat. Ministerul Finanţelor a publicat, luni seara, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care urmează să fie adoptată de Guvern, care prevede mai multe măsuri fiscal-bugetare, printre care plafonarea veniturilor bugetarilor, menţinerea punctului de amendă la valoarea de 145 de lei şi amânarea până în 2022 a pensiilor speciale ale primarilor.

Primarul din Cluj, Emil Boc, este preşedintele Asociaţiei Municipiilor, dar şi unul dintre primarii nemulţumiţi din PNL în legătură cu formarea Cabinetului Cîţu. În şedinţa în care liberalii au validat lista de miniştri, Emil Boc s-a abţinut la vot, după ce a criticat negocierile purtate de Ludovic Orban.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here