Documentul lui Ronald Reagan. Cum a luat naștere Centrala de la Cernavodă

cernavoda

Președintele american Ronald Reagan poate fi numit „părintele” Centralei Nuclear Electrice de la Cernavodă. Reagan este cel care a făcut posibilă semnarea contractului cu General Electric, furnizorul reactorelor 1 și 2.

Construcția rectoarelor 1 și 2 de la Centrala Nuclear Electrică (CNE) Cernavodă s-a realizat începând cu anii 70, având la bază o serie de cooperări externe, potrivit Nuclearelectrica.

CITEȘTE ȘI Adevăruri scandaloase – Primarul Nicușor Dan, falsuri în instanțele judecătorești

Banca de Export-Import a SUA a finanțat reactoarele 1 și 2

Rolul cooperării cu Statele Unite ale Americii a fost unul esențial încă de la început, turbogeneratorul Unităților 1 și 2 fiind asigurat de General Electric și susținut financiar de Banca de Export-Import a Statelor Unite printr-un decret semnat la dată de 20 mai 1981 de președintele Ronald Reagan privind acordarea unui credit României pentru achiziția a două turbogeneratoare și a serviciilor și auxiliarelor aferente.

Cernavodă

Tot în anul 1981, după semnarea decretului de către Ronald Reagan, s-a încheiat efectiv contractul cu General Electric, contract prin care General Electric asigura echipamentele părții clasice ale centralei – turbogeneratoarele și auxiliarele pentru două unități nucleare. De asemenea, General Electric oferea, prin contract, și asistență tehnică pentru montajul și punerea în funcțiune a turbogeneratorului pentru Unitatea 1.

Mai târziu, în anii 2002-2003, General Electric oferea completarea furniturii și asistență la montaj și punere în funcțiune pentru turbogeneratorul Unității 2.

Acord istoric pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

În 2020, în baza acestei vechi cooperări, România și Statele Unite ale Americii reiau pașii realizați în 1981, de data aceasta pentru realizarea Proiectului Unităților 3 și 4 și retehnologizarea Unității 1.

La începutul lunii octombrie 2020, secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.

Odată executat formal, acest acord caracterizat drept „istoric” va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională care va construi unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și va retehnologiza reactorul 1.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.