Complexul Energetic Hunedoara, lăsat să moară cu banii-n brațe

Complexul Energetic Hunedoara

Comisia Europeană îi solicită statului român să recupereze de la Complexul Energetic Hunedoara patru din cele cinci împrumuturi acordate de la bugetul de stat, în valoare de 60 de milioane de euro, întrucât acest sprijin financiar a fost acordat ilegal.

Comisia Europeană aproba la 21 aprilie 2015 un prim ajutor de stat în valoare de 37,7 milioane de euro pentru Complexul Energetic Hunedoara.
Compania, deţinută de statul român, intrase pe o spirală a datoriilor din cauza încheierii unor contracte dezavantajoase pentru societate, care au produs o pierdere de peste 20 de milioane de euro, iar dificultăţile financiare au început să apară încă din 2013.
Ajutoarele financiare au fost acordate cu o condiţie: statul român trebuia să se asigure că cei de la Complexul Hunedoara vor întocmi un plan de restructurare pentru ca această companie să îşi continue activitatea.
În anul 2015 a fost elaborat un plan de salvare, dar presupunea ca această companie să funcţioneze tot cu bani de la bugetul de stat, în condiţiile în care compania a intrat şi a ieşit succesiv din procedura de insolvenţă.

Complexul Energetic HUnedoara, gaură neagră de bani

Deputatul Cristina Prună a trimis în ultimul an mai multe interpelări pe adresa Ministerului Energiei pentru a încerca să afle care este stadiul elaborării planului de salvare al Complexului Energetic Hunedoara şi care sunt etapele pentru retehnologizarea minelor Lonea şi Lupeni, acolo unde nu mai se poate vorbi de siguranţa muncii în condiţiile în care am fost martori la câteva accidente tragice.
„Un an şi jumătate au avut la dispoziţie domnii de la PSD şi de la ALDE pentru a prezenta Comisiei Europene un plan rezonabil de restructurare şi revigorare a CEH-ului. Anul trecut, în luna octombrie, ministerul Energiei mi-a răspuns unei interpelări pe care am adresat-o că responsabilii societăţii au întocmit o strategie pe termen lung a companiei dar pentru care erau necesari 170 de milioane de lei de la bugetul de stat. Doar că, se ştia foarte bine că nu se mai putea acest lucru deoarece ajutorul de stat acordat nu a fost returnat la buget ci a fost transformat în program de restructurare. El trebuia să fie finanţat din resursele proprii ale companiei, nu cu alţi bani. Responsabilii nu au fost însă puşi la treabă pentru a întocmi un alt plan, de data aceasta viabil”, a spus Cristina Prună.
La începutul anului, Ministerul Energiei recunoştea că a cerut decalarea termenelor de închidere şi de prelungirea funcţionării minelor Lonea şi Lupeni. „S-a decis acest lucru deşi, practic, nu sunt bani de retehnologizare decât dacă ar veni de la stat. Numai că această companie nu mai poate primi bani de la stat până nu îşi achită datoriile din surse proprii. Iar în acest timp am fost martori la decesele a 7 mineri din cauza condiţiilor precare din mine!”, mai spune Prună.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.