Sondaj Avangarde:  Marcel Ciolacu este politicianul de cea mai mare încredere. PSD – 31 %, la peste 10 procente de locul 2

Ultimul sondaj Avangarde, realizat în perioada 08-21 ianuarie 2024, aduce o serie de surprize în ceea ce privește rezultatele alegerilor.

O întrebare-cheie din cadrul sondajului Avangarde s-a axat pe nivelul de încredere pe care cetățenii îl acordă anumitor politicieni din România. În această privință, Marcel Ciolacu a obținut o victorie zdrobitoare, cu un procent de încredere de 26%, confirmându-se astfel ca fiind figura politică care inspiră cea mai înaltă încredere în rândul populației din România. El este urmat de Diana Șoșoacă și George Simion, care au obținut un procent de încredere de 23%.

Din procentajul total, 54% dintre respondenții români au afirmat cu certitudine că vor participa la alegerile parlamentare programate pentru luna iunie, în timp ce 28% au exprimat intenția de a vota, 9% au indicat că nu cred că vor vota, iar 6% au declarat cu fermitate că nu vor participa la scrutin. În privința partidului favorit, PSD se află în frunte cu un procent de 36%. Social-democrații conduc cu o marjă semnificativă, distanțându-se cu peste 10 procente față de PNL, care ocupă locul al doilea cu un procent de 15%. Este de menționat că diferența este relativ mică între PNL și AUR, care se clasează pe locul al treilea, având o diferență de doar două procente.

Dacă alegerile ar avea loc duminică, 31% dintre respondenți au indicat că ar acorda votul lor Partidului Social Democrat (PSD). Pe locul al doilea se plasează Partidul Național Liberal (PNL), la o distanță de 11 procente, în timp ce partidul condus de George Simion ocupă locul al treilea, la o diferență de 12 procente față de PSD.

Aderarea la Schengen, pe cale aeriană și maritimă, este privită mai degrabă ca un succes de către 55% dintre respondenți. Acest succes este atribuit Guvernului, într-un procent de 19%, Comisiei Europene și lui Marcel Ciolacu.

Un procent de 26% dintre cetățenii români exprimă opinia că Uniunea Europeană nu aduce beneficii României, în contrast cu cei 53% care au o opinie favorabilă, și cei 8% care au o perspectivă foarte pozitivă. În acest context, 25% dintre respondenți consideră că viitorul României ar trebui să fie în afara Uniunii Europene, în timp ce 65% sunt susținători ai păstrării țării în interiorul UE.

Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Alexandru Rafila sunt miniștrii care beneficiază de cea mai mare încredere.

Sondajul a fost realizat față în față în perioada 8-22 ianuarie (deci a surprins și protestele fermierilor și transportatorilor), pe un eșantion de 1150 de respondenți. Are o eroare maximă de eșantionare, la un nivel
de încredere de 95%, de +/- 2,9%.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.