Ministrul Agriculturii stinge protestul de la Târgu Mureș. VIDEO

Protestul fermierilor din Târgu Mureș se suspendă, după întâlnirea acestora cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

„La Târgu Mureș, am găsit azi fermieri dornici să rezolvăm problemele pe care le au, care cunoșteau actele normative adoptate săptămâna trecută în Guvern, care au avut răbdare să asculte răspunsurile mele și au înțeles că eu nu vreau decât să îi ajut și să lucrăm împreună pentru a dezvolta agricultura și procesarea românească!

Una dintre principalele solicitări ale fermierilor este prelungirea derogărilor de la GAEC 7 (rotația culturilor) și GAEC 8 (4% pârloagă), solicitare pe care am prezentat-o la Bruxelles încă din iulie 2023 și pe care astăzi o susțin 15 state membre prin vot. Având în vedere lipsa unui răspuns din partea Comisiei Europene, fermierii mi-au dat mandat să solicit plecarea din funcție a comisarului european.

Sunt alături de fermierii noștri și le mulțumesc tuturor pentru deschidere și implicare!”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu.

Negocieri la Bruxelles

El va participa marţi la Consiliul Agricultură şi Pescuit, ce va avea loc la Bruxelles, unde va solicita din nou derogările de la standardele de mediu ce vizează rotaţia culturilor (GAEC 7) şi condiţia de a lăsa 4% din suprafaţa fermei nelucrată (GAEC 8).

„Consider că decizia de derogare de la regulile GAEC 7 şi GAEC 8 trebuie să fie luată în mod responsabil, având în vedere impactul asupra securităţii alimentare, a veniturilor fermierilor, a practicilor agricole uzuale şi protecţiei mediului. Este obligatoriu pentru Comisie să ia în considerare atât nevoile imediate, cât şi consecinţele pe termen lung asupra agriculturii şi mediului”, a declarat Florin Barbu.

România a expus problema derogărilor încă din Consiliul din 25 iulie 2023, iar ulterior alte 15 state membre (Polonia, Franţa, Slovacia, Letonia, Slovenia, Cipru, Bulgaria, Italia, Malta, Lituania, Luxemburg, Estonia, Suedia, Ungaria şi Cehia) au susţinut necesitatea aplicării acestora. Ministrul Florin Barbu a declarat că România ia în calcul protejarea fermierilor români şi în anul 2024, prin norme de reglementare interne, aşa cum au fost prevăzute de către Comisie pentru anul 2023 în Regulamentul privind stabilirea unor derogări de la aplicarea standardelor GAEC.

De altfel, la fiecare reuniune a Consiliului AGRIFISH ministrul a susţinut aceste derogări, iar în iulie şi decembrie au fost incluse ca iniţiative din partea României în secţiunea Diverse (AOB).

Încă de la finalul lunii august 2023, ministrul Agriculturii a transmis DG AGRI o analiză de impact privind necesitatea prelungirii derogărilor şi pentru anul 2024, având în vedere nevoia de predictibilitate a fermierilor, în contextul dificil în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, din cauza efectelor războiului din Ucraina, a fenomenelor meteo extreme şi a inflaţiei care a generat majorări greu de suportat ale preţurilor la inputuri.

Potrivit MADR, în cadrul reuniunii, miniştrii vor dezbate, pe baza informaţiilor oferite de Comisie, aspecte legate de comerţ în domeniul agriculturii, iar Consiliul va organiza o dezbatere publică pe tema dialogului strategic privind viitorul agriculturii în Europa, lansat de Comisie.

Între punctele de pe ordinea de zi se vor regăsi programul de lucru al preşedinţiei belgiene pentru semestrul în curs în domeniul agriculturii şi pescuitului.

În discuţia de luni cu fermierii, la Târgu Mureş, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că va cere, în cadrul Consiliului de Miniştri, demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, dacă nu se va rezolva problema derogării de la GAEC 7 şi 8.

Vezi AICI

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.