Boloș despre Bugetul pe 2024: Este cu adevărat unul modern, structurat pe priorităţile şi nevoile actuale

Marcel Boloș FOTO: gov.ro
Marcel Boloș FOTO: gov.ro

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, susține că bugetul pentru 2024 este „cu adevărat modern, structurat pe priorităţile şi nevoile actuale”. Este prognozată o creștere economică de 3,4 % susținută, în principal, de investiții pe partea cererii și de servicii și construcții pe partea ofertei, anunță Boloș.

„Bugetul pentru 2024, în transparenţă. Chiar dacă unii s-au amuzat când am spus că la Ministerul Finanţelor s-au pierdut nopţi şi zile pentru realizarea lui, astăzi am reuşit să îl publicăm în transparenţă. A fost o muncă titanică din partea echipei, pe care vreau să o felicit. Pot să afirm că acest buget este cu adevărat unul modern, structurat pe priorităţile şi nevoile actuale”, a scris pe Facebook, ministrul Finanţelor.

„Prognozăm o creștere economică de 3,4 % susținută, în principal, de investiții pe partea cererii și de servicii și construcții pe partea ofertei.
-Câștigul salarial mediu net lunar va crește cu 9,3%
-Vom avea un buget record de investiții – cheltuielile destinate investițiilor sunt de aproximativ 124 miliarde lei, reprezentând 7% în PIB, iar în anul 2026 acestea însumează aprox 129,2 miliarde lei, în creștere față de anul 2024 cu 9,1 miliarde lei”, a mai precizat ministrul Boloș.

Potrivit sursei citate, pentru Ministerul Educaţiei este asigurată o creştere de aproximativ 61 % a bugetului, practic în valoare nominală de la 35 de miliarde la 57 de miliarde de lei, ceea ce asigură sumele necesare pentru creşterea salariilor personalului didactic şi nedidactic din Ministerul Educaţiei.

Pentru Ministerul Sănătății a fost propus un buget mărit cu 5,7 miliarde de lei față de bugetul estimat pentru 2023, ajungând la 18,8 miliarde lei.

„Numărul mediu de salariați va continua să crească anul viitor, cu 1,6% față de anul precedent, depășind cu peste 177.000 persoane nivelul din 2019. În realizarea bugetului am luat în calcul majorarea pensiilor de asigurări sociale cu 13,8% începând cu luna ianuarie 2024 și acordarea pensiilor recalculate conform Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii”, a mai precizat Marcel Boloș.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.