România – Valea Hidrogenului Albastru

Întrucât deţine resurse de gaze, capacităţi de stocare a carbonului şi industrie variată care poate utiliza această resursă, România poate deveni o „Vale a Hidrogenului Albastru” în Uniunea Europeană, a afirmat marţi, Ionuţ Ciubotaru, vicepreşedinte pentru Dezvoltarea Afacerilor din OMV Petrom, într-o conferinţă de profil.

„În momentul acesta suntem al doilea producător de gaze din UE după Ţările de Jos şi avem marea oportunitate de a deveni primul producător de gaz natural din Uniunea Europeană, dacă vom accesa resursele de gaze din Marea Neagră, cu toate avantajele pe care această investiţie le poate aduce în ceea ce priveşte locurile de muncă, veniturile la bugetul de stat şi independenţa României de importuri. Dacă nu vom accesa aceste resurse, Price Waterhouse Coopers a previzionat că 50% din necesarul de consum de gaz va veni din import în anul 2030”, a spus Ciubotaru, în conferinţa „Proiectul Hidrogen – primii paşi în România”, organizată de Energynomics.ro.

Stocuri de dioxid de carbon

În plus, România poate stoca dioxid de carbon în rezervoarele goale de ţiţei şi gaze.

„Evident, trebuie făcute teste şi trebuie ajustată legislaţia, dar există posibilitatea aceasta, trebuie să o luăm în calcul şi să avem în vedere că putem deveni unul dintre cei mai mari stocatori din UE de dioxid de carbon”, a continuat oficialul OMV Petrom.

Totodată, ţara noastră are o industrie variată unde se poate utiliza hidrogen.

„România are o diversitate industrială foarte bună, ceea ce ne conduce la ideea că vom avea în viitor, probabil, consumatori locali de hidrogen. Toate aceste trei argumente le folosesc pentru a vă aduce în vedere un concept pe care încercăm să îl promovăm, acela că România poate deveni o ‘Vale a Hidrogenului albastru’ în UE„, a mai spus Ciubotaru.

La rândul său, Ioan Iordache, director executiv al Asociaţiei pentru Energia Hidrogenului, a afirmat că hidrogenul poate fi stocat pe termen lung în minele de sare.

„Este vorba de stocarea hidrogenului în caverne de sare subterane. Vorbim de stocare pe termen lung, pe sezoane, în cantităţi mari. În România avem acest potenţial şi suntem printre primii care au studiat şi am pus pe hârtie acest lucru”, a arătat Iordache, în cadrul aceleiaşi conferinţe.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here