Ministrul Energiei: Nu este în regulă cu modernizarea rețelei de termoficare a lui Nicușor Dan

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a criticat ritmul programului cu finanțare europeană de modernizare a rețelei de termoficare din București, în cadrul căruia au fost înlocuiți doar aproape 2 kilometri de conductă primară, deși contractul de finanțare a fost semnat în noiembrie 2020.

„Din partea noastră (Ministerul Energiei – nota Cetățeanul), să știți că noi ne facem datoria. ELCEN, deși are o infrastructură veche de câteva decenii bune, se straduieste să livreze agentul termic în condiții optime. Problema este la sistemul de termoficare, unde eu am constatat că,  din fonduri europene, s-au reabilitat, în acești trei ani și jumătate, 2 kilometri, mai puțin de 2 kilometri. Ceea ce nu este în regulă”, a apreciat Sebastisn Burduja.

Primarul general Nicușor Dan a recunoscut că din cei 212 kilometri de rețea primară de termoficare ce ar urma să fie reabilitați din bani europeni a fost finalizat doar un prim tronson de circa 2 kilometri, în zona Apusului.

„Lucrarea de care vorbiți are 25 de tronsoane și una din condițiile ce ne-a făcut să o ducem pe finanțare pe exercițiul financiar următor era să realizăm unul din aceste obiective. Și acesta a fost realizat – cel din Apusului, aproximativ 2 kilometri”, a declarat Nicușor Dan.

„Încă aștept să îmi răspundă”

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îi cere primarului general al Capitalei Nicușor Dan să plătească datoria în valoare de 700 de milioane de lei către Electrocentrale București S.A. (ELCEN).

ELCEN are nevoie de banii datorați de către Primăria Municipiului București, pentru a cumpăra gaze naturale și a putea produce, în continuare, agent termic, spune ministrul Energiei: „Eu i-am scris domnului Nicușor Dan de problema dintre ELCEN și Termoenergetica de vreo 6 luni de zile. Încă aștept să îmi răspundă. Pe subiectul Termoenergetica – ELCEN, înțeleg că urmează recunoașterea unei datorii a Termoenergeticii și, sper, plata sumei de aproximativ 700 de milioane de lei pe care o datorează Termoenergetica, o companie a Primăriei, către ELCEN. Pentru a putea să cumpărăm, în continuare, fa, ul de care avem nevoie.”

La întrebarea: „Are ELCEN gaz suficient?”, Sebastian Burduja a răspuns: „Deocamdată, da, dar e o chestiune de la o lună la alta. Sunt bani care trebuie plătiți. ELCEN are proiecte investiționale, să reabiliteze,, să modernizeze CET-urile. Deci, are nevoie de aceste fonduri”.

ELCEN ar putea fuziona cu Termoenergetica într-o companie având ca acționari Ministerul Energiei și Primăria Capitalei!

Ministrul Energiei mai spune că sistemele de termoficare trebuie să reunească partea de producție cu cea de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, pentru a fi performante, precum cel de la Oradea.

„Asta înseamnă că, practic, trebuie să existe o fuziune între ELCEN și Termoenergetica. Am pregătit un Memorandum de Guvern, în acest sens și urmează să facem aceste demersuri.

Nu este un lucru care să se facă de astăzi pe mâine. Trebuie făcută o evaluare tehnică a activelor fiecărei societăți. Să vedem aportul fiecărei societăți. Și, de fapt, în construcția finală a unei companii integrate, care va fi ponderea Ministerului Energiei, care va fi ponderea Primăriei Generale”, a explicat ministrul Energiei, potrivit BUCUREŞTI FM.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.