Gabriel Ureche: Buturuga PRM ar fi putut răsturna carul Europei

Buturuga PRM ar fi putut răsturna carul Europei

Buturuga PRM ar fi putut răsturna carul Europei dacă mișcarea naționalistă care a speriat Europa nu s-ar fi împotmolit în România. PRM putea avea trei europarlamentari și trei voturi puteau înclina balanța în Europa – susține Gabriel Ureche.

Gabriel Ureche a demisionat de o lună din funcțiile de secretar general, lider PRM sector 2 și membru al Biroului Național Permanent al partidului. A rămas membru al partidului, deocamdată. Cum PRM-ul s-a dus practic de sufletu’ Tribunului, naționaliștii trebuie să se aciueze și ei undeva iar conform spuselor lui Ureche doar două sunt destinațiile posibile: PMP-ul lui Băsescu și Pro România lui Ponta.

În PRM se duce o bătălie pentru nimic

Fost secretar general al PRM până de curând, Gabriel Ureche a trecut succint în revistă, pentru ”Cetățeanul”, istoria PRM-ului de la moartea lui Vadim Tudor și până în prezent.

”În momentul acesta cauza naționalistă este una și PRM-ul este alta. PRM părea că are un avantaj, venea cu o moștenire care după unele calcule era de 2-3 la sută. Realitatea a demonstrat însă că nici ăia 2% nu mai există atâta timp cât în PRM sunt tabere iar după cum arată situația PRM nu mai are nicio șansă de revenire.

PRM are aproximativ 8.000 de membri momentul de față, conform ultimei statistici pe care o aveam eu. Mâna asta de oameni s-a împărțițit în tabere după ce a murit Vadim iar domnul Iovici nu a mai vrut să aibă de-a face cu politica. A stat de-o parte și a preluat frâiele domnul Adrian Popescu – un profesor din Drumul Taberei.

După ce s-a trecut Popescu președinte interimar, și-au dat seama că pălăria e prea mare pentru și el și l-au chemat pe domnul Iovici care, financiar și relațional, avea mai multă experiență. Au făcut congres și l-au ales pe domnul Iovici președinte dar după aceea au considerat că ei pot fi președinți mai buni decât Iovici și atunci în PRM a început bătălia pe nimic. S-au spart în două tabere, o parte cu Iovici și o parte cu Popescu și așa a început nebunia”.

De ce n-a avut noroc PRM cu Sebi Ghiță, un naționalist de nota 10

La începutul acestui an PRM părea gata să urce din nou în șaua politică cu ajutorul lui Sebastian Ghiță și a televiziunii sale. Deși Ghiță, PRU și PRM au bătut palma și chiar au stabilit toate detaliile în timpul unei vizite făcute pe șest la Belgrad de reprezentanți ai celor două partide, de învoială s-a ales praful. De ce s-a întâmplat așa explică Ureche – unul dintre participanții la diiscuțiile purtate la Belgrad.

”Noi PRM-ul am dat anunțuri peste tot, înclusiv în media, că vrem să unim tot ce înseamnă parte naționalistă, tinând cont de trendul din Europa și de ce se întâmplă în România în momentul de față. Primii care au răspuns <<prezent>> au fost cei din PRU, partidul condus de Bogdan Diaconu. Cu ei am început discuțiile și la un moment am zis că vrem să discutăm toată campania și structura cu cel care conduce de fapt PRU, cu Sebastian Ghiță.

La Belgrad am fost eu și domnul Iovici din partea PRM-ului, Bogdan Diaconu și Sebi Ghiță și încă vreo două persoane. Din punctul meu de vedere, a fost cea mai de bun simț întâlnire/negociere la care am asistat. Sebastian Ghiță chiar știa ce vorbește și se vedea că îi pasă cu adevărat. Noi am pus atunci bazele pe un ciclu electoral, asta însemnând alegeri europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare. S-a negociat totul până la virgulă.

Nu ascund că noi (PRM – n.r.) am plecat primii pe listă și am ajuns pe locul doi. Fiind și domnul președinte Iovici cu mine, el a hotărât, dar amândoi am fost impresionați de Sebi Ghiță și am considerat că este cel mai bun pentru cap de listă (pentru europarlamentare – n.r.), avea toate atuurile la momentul respectiv. S-a structurat campania, s-a structurat absolut tot și am bătut palma”.

Cum printre ”atuurile” lui Ghiță se numărau și problemele penale care l-au obligat pe fostul politician să ia calea exilului, ”Cetățeanul” l-a întrebat pe Ureche cum de PRM a decis să meargă pe mâna unui candidat despre care nu știa nici măcar dacă va putea reveni în țară și participa la campania electorală pentru europarlamentare.

”Sebi Ghiță ne-a prezentat acuzațiile în baza cărora a avut problemele cunoscute și orice om normal își dădea seama că totul este o poveste, nu poți să faci dosare unor oameni pe niște acuzații de genul ăla. Ne-a spus că făcuse deja la momentul respectiv toate demersurile necesare și că i se va ridica mandatul de arestare, că totul urma să intre în normal și discuția a fost că el vine în România.

Dacă alianța PRM-PRU trecea, era înregistrată la tribunal și în Registrul Partidelor, el venea în România. Biroul Electoral Central nu a validat însă alianța noastră. După aceea, candidaturile PRM au fost respinse pe motiv că Victor Iovici nu era președinte, s-a lămurit și asta, am depus candidaturile dar am mai avut niște evenimente și nu am mai putut să candidăm pentru că unii din colegii noștri ne-ai adus o sută și ceva de mii de semnături trase la xerox. Noi am pierdut pe mâna noastră ”, a fost răspunsul primit.

Buturuga PRM ar fi putut răsturna carul Europei

Deși recunoaște că PRM a ratat pe mâna lui participarea la europarlamentarele din acest an, Ureche crede că reanimarea PRM-ului a fost bruiată din exterior și asta pentru ca Europa să nu fie pusă în pericol.

”Acum totul e consumat dar vă spun la modul cel mai serios că, dacă actele noastre erau perfect legale 95%, în cazul alianței USR-PLUS documentele lor nu erau în regulă nici 3%, nu aveau nicio legătură cu ceea ce înseamnă o alianță, dar au alianța lor a trecut. Știu ce spun, eram și noi în sală. Au fost alte interese, în mod normal nu poți să trântești o alianță naționalistă ca să crești un partid făcut în laborator, dar așa a fost.

Acum au trecut europarlamentarele, dar se știe că Europa stătea în câteva voturi, ajungeau naționaliștii la putere și era o problemă majoră pentru toată Europa. Cred că ăsta este unul dintre motivele pentru care nu s-a dorit trecerea alianței PRM-PRU, una pe care sondajele o dădeau cu 7-8%. Asta însemna trei europarlamentari și trei voturi puteau înclina balanța în Europa”.

Naționaliștii trag acum cu ochiul către Băsescu și Ponta

PRM a pierdut trenul, nu va putea candida cu șanse nici la locale iar de prezidențiale nici nu poate fi vorba. Nu o spunem noi ci fostul lider PRM Gabriel Ureche, care explică și de ce: ”În continuare este scandal între cele două tabere, se dau în judecată unii pe alții iar termenele la instanță se dau la perioade lungi de timp și deci situația e va perpetua. Se va repeta și povestea cu semnăturile, deci din punctul meu de vedere se poate pune cruce PRM mai ales că în partid decide un grup de oameni care nu prea are habar de ce înseamnă politica”.

Cum un alt partid este extrem de greu de pus pe roate, Gabriel Ureche exclude varianta. Crede în schimb că electoratul și militanții naționaliștii se vor uita la partidele care vor avea ”cel mai bun discurs naționalist” acum, după ce ”domnul Dragnea, care o cotise frumos cu discursul către naționalism, nu mai e”.

”Sunt mulți membri PRM care caută un loc unde să-și ducă politica pentru ca la nivel local nu e ca la București, acolo fiecare știe ce are de făcut și lumea se înțelege, avem și noi 114 consilieri care vor să continue.

Problema majoră a naționalismului este că Vadim a făcut un partid de lider și va fi foarte greu să mai găsim un om ca el. Din punctul meu de vedere, pentru noi sunt posibile două destinații politice: Pro România – care prin Victor Ponta dă mesaje naționaliste – și PMP-ul.

Oricât îl blamează unii pe Traian Băsescu, cel mai bun lucru pentru România este că Traian Băsescu a ajuns în Parlamentul European pentru că el este un om care știe politică externă și este singurul care poate să le pună frână. În plus, Băsescu are de doi ani un discurs pur naționalist.

Oriunde considerăm că ne-ar fi locul, în Pro România sau în PRM, până nu avem niște condiții clare e mai complicat, așa că deocamdată nu știu ce să spun. Știu doar că mulți membri PRM mă sună și mă întreabă ce facem”.

Până să aleagă între Ponta și Băsescu, naționaliștii sunt deciși să nu-l voteze pe Iohannis la prezidențialele din acest an, după cum susține Ureche. Dacă finala se va juca între actualul președinte și candidatul PSD, naționaliștii ”vor vota cu PSD tura aceasta pentru că domnul președinte Iohannis nu mai reprezintă interesele României de mult timp”.

Marea jale va fi în rândul naționaliștilor dacă finala se va juca între Iohannis și Barna sau Cioloș. ”Eu nu mă voi duce la vot, să votăm între nemți și francezi e foarte complicat. Cred că naționaliștii, dacă se duc, își vor anula votul”, a decretat Gabriel Ureche.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here