Ministrul Educaţiei vrea ca elevii din clasele terminale, chiar şi în localităţile din scenariul roşu, să se ducă la şcoală

Foto sursa: elevi, pixabay, com
Foto sursa: elevi, pixabay, com

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, afirmă că a solicitat Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să analizeze modificarea scenariilor astfel încât elevii din clasele terminale, chiar şi în localităţile intrate în scenariul roşu, să fie prezenţi fizic la cursuri. 

Sorin Cîmpeanu a dat exemplul Capitalei, unde rata de infectare a fost mai mare de 3 cazuri la o mie de locuitori. Capitala are 1.142 de clase terminale, potrivit stiripesurse.ro. Potrivit calculelor, acest lucru ar însemna că un număr maxim de 15.000 de elevi  să fie prezenţi la ore.

„15.000 de elevi raportat la populaţia Bucureştiului, luând în considerare şi faptul că nu necesită însoţitor, (…) Considerăm că mobilitatea nu ar creşte într-o măsură semnificativă care să afecteze creşterea ratei de incidenţă a virsului SARS-COV-2”, susţine Cîmpeanu.

„Având în vedere evoluţia ratei de infectare şi intrarea unor oraşe mari, precum Bucureştiul, în scenariul roşu, urgenţa s-a acutizat. Ministerul Educaţiei, consecvent principiului conform căruia şcolile se închid ultimele şi se deschid primele, a înaintat deja o solicitare către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Acest lucru pentru a analiza în ce măsură scenariile pot fi modificate. Astfel încât să se permită prezenţa fizică a elevilor din clasele terminale, Acest lucru chiar dacă şcoala încadrată în localitatea intrată în scenariul roşu, ar putea să permită accesul acestor elevi cu prezenţa fizică”, a declarat Cîmpeanu.

Ministerul Sănătăţii nu a dat un răspuns

El a spus că nu a primit un răspuns pe acest subiect de la Ministerul Sănătăţii.

„De la Ministerul Sănătăţii am primit doar un acord cu privire la posibilitatea de prezenţă fizică în cadrul simulărilor pentru examenele naţionale. Este vorba de clasa a VIII-a şi a XII-a. Asta începând cu 22 martie, respectiv cu 29 martie. Dar având în vedere, urgenţa determinată de nevoia unei hotărâri cu privire la modul în care merg la şcoală clasele terminale în scenariul roşu, am înaintat această cerere direct către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Sunt convins că analiza va fi făcută cu maximă responsabilitate. Sunt convins că va fi înţeleasă importanţa pregătirii elevilor de clase terminale pentru testele antigen rapide pentru Evaluarea Naţională şi pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Sistemul de educaţie din România este construit în acest fel încât examenele naţionale sunt definitorii pentru viitorul oricărui tânăr”, a susţinut ministrul Educaţiei.

Cine poate fi prezent fizic în scenariul roşu

El a reamintit că în scenariul roşu este permis, potrivit legii, prezenţa fizică a copiilor din grădiniţă şi din învăţământul primar.

„Este vorba doar de elevii din clase terminale. Cei care învaţă în localităţi care au trecut din scenariul galben în scenariul roşu. Bucureştiul, care a trecut în scenariul roşu, are 1.142 de clase terminale, de clasa a VIII-a şi clasa a XII-a. Luând în calcul o prezenţă medie de 12-14 elevi pe clasă, rezultă un număr maxim de 15.000 de elevi. 15.000 de elevi raportat la populaţia Bucureştiului, considerăm că mobilitatea nu ar creşte într-o măsură care să afecteze creşterea ratei de incidenţă a virusului SARS-COV-2”, a explicat Cîmpeanu.

1.150.000 de teste antigen rapide distribuite şcolilor

Ministrul a menţionat că puţine din testele antigen rapide puse la dispoziţia şcolilor au fost folosite. Acest lucru deoarece părinţii nu îşi dau acordul pentru testare.

„La dispoziţia şcolilor au fost puse un număr de 1.150.000 de teste antigen rapide. Pe baza lipsei de personal medical şi pe baza caracterului invaziv al acestor teste care au fost distribuite, am avut o rată foarte scăzută de exprimare a acordului părinţilor pentru testare în cazul elevilor minori. Din cele 1.150.000 de teste, până la ora actuală au fost folosite mai puţin de 5.000 de teste. Acest lucru în pofida recomandării pe care atât ministrul Sănătăţii, cât şi ministrul Educaţiei, am făcut-o imperativ şi susţinut. De a-şi da acordul cu privire la testare. Pentru că doar prin testare putem să identiificăm situaţia exactă a elevilor. Și putem să contribuim la micşorarea vitezei de transmitere a virusului în şcoli”, a spus Cîmpeanu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.