Faleza Dunării din Galați va fi modernizată. Investiție de 15 milioane de euro

Unică în sud-estul Europei și spectaculoasă din punct de vedere al peisajului, Faleza Dunării din Galați va fi modernizată. Investiția se ridică la 15 milioane de euro. Faleza Dunării este principalul loc de promenadă pentru locuitorii orașului.

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, și președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, au semnat astăzi acordul de parteneriat pentru realizarea proiectului „Revitalizarea turismului din Galați, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării”. Valoarea proiectului se ridică la 15 milioane de euro.

„Cea mai îndrăgită zonă a orașului nostru, Faleza Dunării, va fi modernizată și pusă în valoare. Vom avea pe Faleză amfiteatre în aer liber, piste pentru alergători și bicicliști, zone de cafenea, două parcări subterane, spații verzi amenajate, iar sculpturile în metal vor face obiectul unui veritabil circuit cultural și turistic. Faleza Dunării se va schimba și va deveni o zonă mult mai atractivă pentru gălățeni, dar și pentru cei care ne vizitează,” a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

Elementul central în jurul căruia se va dezvolta întregul proiect îl constituie de altfel lucrările de sculptură în metal realizate în cadrul taberelor de sculptură din anii 1976, 1977 și 1991, care se constituie într-un veritabil muzeu în aer liber ce urmează a fi pus în valoare. Pe Faleza Dunării se află aproape 40 de opere de artă, iar prima tabără de sculptură în metal a fost organizată în 1976.

„Galațiul se mândrește cu singura expoziție de sculptură în metal din România. Zeci de opere de artă modernă pot fi admirate pe Faleza Dunării. Vream să spunem tuturor povestea unică a acestor creații din metal, astfel că, astăzi, la Foișorul de pe Faleza Inferioară a Dunării, ne-am unit forțele cu #Primăria Galați și am semnat un parteneriat pentru crearea unui circuit cultural pe malul Dunării. Specialiștii de la Muzeul de Artă Vizuală se vor alătura celor de la Primăria Galați, astfel încât, împreună, să transformăm această colecție impresionantă de sculpturi în metal într-un adevărat muzeu în aer liber, care cu siguranță va deveni unul din cele mai vizitate și apreciate locuri din Galați”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județului Galați.

Proiectul are în vedere dezvoltarea și promovarea infrastructurii publice de turism și a serviciilor turistice aferente; protejarea, dezvoltarea și promovarea patrimoniului cultural și a serviciilor culturale; protejarea, dezvoltarea și promovarea patrimoniului natural și a eco-turismului; regenerarea fizică și creșterea securității spațiilor publice.

Faleza Dunării va avea astfel trei circuite: circuit pietonal/promenadă, circuit pentru alergare/biciclete și circuitul cultural/observarea sculpturilor. Se va consolida și extinde taluzul dinspre Dunăre, se vor construi două parcări subterane, o serie de zone de cafenea, amfiteatre în aer liber și semiacoperite, piste pentru alergători și bicicliști, piațete cu mobilier urban în apropierea sculpturilor în metal existente etc.

În plus, se dorește relocarea portului de ambarcațiuni în altă zonă de agrement a orașului și se analizează posibilitatea realizării unui viaduct care să facă legătura între Str. Stadionului și Bdul Marii Uniri, cu finanțare din alte surse.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.