Cazuri noi de pestă porcină, la Galați. Zeci de animale au fost eutanasiate

focar de pestă porcină africană

Trei focare de pestă porcină au fost confirmate în județul Galați. De data aceasta virusul a apărut în nordul județului, la marginea orașului Tg.Bujor. Autoritățile au decis să eutanasieze toți porcii din gospodăriile afectate.

26 de porci din trei exploatații au fost eutanasiați ca măsură de prevenire a răspândirii virusului. De asemenea, în localitățile cu astfel de cazuri au fost stabilite o serie de interdicții.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit în această dimineață pentru a aproba Planurile de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană ca urmare a focarelor identificate în exploatații de la marginea localităților Tg. Bujor, Negrilești și Tălpigi (comuna Ghidigeni). S-a decis, astfel, uciderea suinelor din aceste exploatații (Tg. Bujor – 21, din care 16 purcei; Negrilești – 3;  Tălpigi – 2) și plasarea gospodăriilor sub supraveghere oficială, ceea ce presupune: interzicerea mișcării porcinelor în interiorul sau exteriorul exploatațiilor, interzicerea pătrunderii persoanelor străine în exploatații, interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte sau materiale, astfel încât să se minimizeze riscul propagării peste porcine africane”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Galați.

În această vară, în județul Galați au fost descoperite opt focare ale pestei porcine. Ca măsură preventivă, aproape o sută de porci au fost eutanasiați, iar proprietarii acestora vor fi despăgubiți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ